Miliardy z aukce kmitočtů možná půjdou na rychlejší internet

Praha – Jedním z cílů nové vládní strategie Digitální Česko 2.0 je mimo jiné umožnit všem obyvatelů Česka vysokorychlostní přístup k internetu. Dobré internetové připojení má vytvořit nová pracovní místa a zlepšit komunikaci s úřady. Miliardy korun by na to mohly jít třeba z letošní aukce frekvencí pro mobilní sítě čtvrté generace.

Česko by se mělo stát moderní ekonomikou s kvalifikovanými pracovníky a vysokou přidanou hodnotou. „Stejně jako určitá historická území rozvíjela železnice, po nich silnice, tak dnes je to vysokorychlostní internet, který přináší práci a příležitosti,“ prohlásil ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS). 

V současné době ale řada lidí přístup k vysokorychlostnímu internetu nemá. „Zejména to jsou obce v horských oblastech,“ upozornil Pavel Drahovzal ze Svazu měst a obcí. Kde přesně se nacházejí takzvaná bílá místa, ministerstvo průmyslu teprve zjišťuje. Podle Českého telekomunikačního úřadu jsou problémovými okresy třeba Bruntálsko, Jesenicko, Tachovsko nebo Louny. 

Michal Feix, výkonný ředitel, Seznam.cz:

„Pokud budeme mít v rámci České republiky velmi kvalitní pokrytí internetem i v těch méně osídlených aglomeracích, pro lidi to bude o důvod míň se za prací sestěhovávat do velkých měst.“

Češi na tom s počítačovými dovednostmi nejsou nejlépe

Strategie má také podpořit digitální gramotnost mezi lidmi. Práci mohou díky počítači získat i ti starší. „Samozřejmě, že jsem si tím zvedla i sebevědomí, protože jsem si něco dokázala. Něco, co není v mém věku tak jednoduché,“ konstatovala nová finanční poradkyně Marie Motyčková. 

Počítačové dovednosti Čechů nejsou v mezinárodním srovnání nejlepší. Z těch, kdo si své znalosti nechali ověřit, je pokročilých méně než polovina. Lépe dopadlo Polsko i Maďarsko, hůř naopak Slovensko. 

Svatoslav Novák, prezident ICT Unie:

„Vláda dala jasné stanovisko, kudy se chce ubírat. Když si existující operátoři vyhodnotí oblasti, mohou získat podporu, aby si sítě vybudovali. Česká republika je každopádně raritou v tom, že výstavbu optických sítí dost nahradila wi-fi.“

Vláda chce podpořit digitální gramotnost (zdroj: ČT24)

Na rozdíl od některých manuálních povolání, se přitom mohou prací s počítačem živit i tělesně postižení. Třeba paraplegik Milan Kypr učí, jak si s klávesnicí a myší poradit, i zdravé. Počítač mohou používat také nevidomí nebo ochrnutí. I těm chce strategie pomoci. S počítačem lze totiž komunikovat rovněž zvuky nebo brailovým písmem, myší pak pohybovat ústy a klikat dýcháním.