Česko zažívá nejdelší krizi ve svých dějinách

Praha - Česká ekonomika klesá už půldruhého roku. Ani v prvním kvartálu se jí nepodařilo uniknout recesi, která je nejdelší za celou dobu existence ČR. Hrubý domácí produkt se podle dnešních předběžných údajů Českého statistického úřadu meziročně propadl o 1,9 procenta, mezičtvrtletně pak o 0,8 procenta. Přitom podle ekonomů se měl vývoj letos konečně začít obracet. Místo toho přišla další rána - firmám nepomáhá už ani zahraniční obchod. Oživení tak může přijít až v příštím roce.

Recese je po zveřejnění dnešních dat delší než ta předchozí rekordní - z konce devadesátých let. Analytici přitom čekali, že ekonomika půjde dolů mírněji. Rozdíl je tentokrát v tom, že hlavní příčinou propadu už nebyly slabé výdaje domácností, vládních a neziskových institucí. Naopak, nízká inflace podporovala poptávku domácností, zejména pak po spotřebním zboží.

Kalousek: Ekonomika se vzpamatuje nejdříve v létě

Současný vývoj HDP ale nepřekvapil ministra financí Miroslava Kalouska: „Je to očekávané. Jisté oživení lze očekávat až ve druhé polovině roku.“ K souvislému růstu by se pak měla ekonomika vrátit až v roce 2014. Podle Kalouska jsme už splnili hlavní cíl finanční strategie české vlády - stabilizovat veřejné rozpočty. „Můžeme teď uvažovat i o některých prorůstových opatřeních,“ dodal. 

Premiér Petr Nečas sdělil, že vývoj české ekonomiky v letošním roce kopíruje vývoj v eurozóně a byl tedy očekávaný. „Podle všech prognóz dojde ke zřetelnému zlepšení v příštím roce, kdy opět dojde k hospodářskému růstu,“ dodal premiér.

„Pokud si uvědomíme, že česká ekonomika dosud kulhala na jednu nohu, tak na základě dnešních čísel už klesá na obě nohy,“ kontruje předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

image_467488
Zdroj: ČT24

Jaromír Šindel, hlavní ekonom Citibank

„Pokud nedojde k nějakým výraznějším otřesům na finančních trzích, zvláště pak v eurozóně, tak můžeme očekávat, že česká vláda bude dále uvolňovat svoji hospodářskou politiku a poskytne ekonomice impuls. Pokud se ale vrátí dluhová krize, tak to bude obtížné.“

Za stále se prohlubujícím poklesem byl mimo jiné i nerovnoměrný výběr daní. „Výrazné předzásobení tabákovými produkty a s ním spojený vysoký výběr příslušné spotřební daně v posledním loňském čtvrtletí byly příčinou značně podprůměrného příjmu z této daně v prvním letošním čtvrtletí,“ upozornil ČSÚ.

Více informací o aktuálním vývoji HDP najdete na stránkách Českého statistického úřadu.

Ilustrační foto
Zdroj: TPG/ISIFA/Getty Images

Podnikatelé dostali další ránu: Nemůžou se už spolehnout ani na zájem ze zahraničí 

Klíčový obrat však nastal v posledních měsících ve vývoji zahraničního obchodu. „Po třech letech růstu klesl v uplynulém čtvrtletí tuzemský vývoz a zahraniční obchod přestal být zdrojem růstu HDP,“ dodali statistici. Pokles zahraniční poptávky zasáhl zejména exportně orientovaná odvětví, k nejvíce postiženým patřila výroba dopravních prostředků. A menší investice měly dozvuk také v dalším propadu stavební výroby.  

„Teď prakticky neexistuje žádná složka HDP, která by se vyvíjela pozitivně. Pokud firmy nemají zakázky a vyrábí méně, logicky musí přizpůsobovat i své náklady, a tedy bohužel i propouštět,“ varuje hlavní ekonom Patria Direct David Marek.

Bohuslav Sobotka, předseda ČSSD:

„Jestliže eurozóna prochází krizí, je chyba, že nemáme větší přístup na rostoucí trhy rozvíjejích se zemí mimo Evropu.“ 

Firmy by pomoc vlády třeba právě v zahraničí ocenily. Pronikat mimo Evropu se ale snaží i bez ní. Zajímavé je pro ně třeba Rusko.

„Druhá polovina roku by mohla přinést mírné oživení, nicméně za celý letošní rok se opět zřejmě dočkáme poklesu,“ očekává analytik společnosti Citfin Jiří Šimek.

Petr Dufek, ekonom ČSOB

"Nezklamala pouze čísla z ČR, ale i z Německa, které po velkých nadějích rostlo jen o jednu desetinu. Česká ekonomika se tak nemá prozatím o co opřít a navíc poslední čísla jen prodlouží období nepříznivých očekávání spotřebitelů utrácet a neochoty podnikatelů investovat."

Vydáno pod