Nedotknutelné zisky státních podniků? Poslanci jim učinili přítrž

Praha - Státní rozpočet zřejmě bude moci do budoucna počítat také s miliardami korun ročně ze státních podniků, například Lesů ČR. Umožňuje to vládní novela, kterou dnes schválili v Poslanecké sněmovně a nyní míří do Senátu. Stávající právní úprava použití peněz ze státního podniku ve prospěch státního rozpočtu neumožňovala.

O co v novele jde?

Zakladatel státního podniku bude mít podle novely právo rozhodnout, že podnik bude muset vytvořit a spravovat zcela nový fond zakladatele. Zakladatel pak bude rozhodovat o tom, jakou část zisku podnik do fondu převede, a podnik to bude muset splnit. O použití těchto peněz bude smět zakladatel rozhodnout až po předchozím souhlasu vlády.

Sněmovna se přiklonila k pozměňovacímu návrhu Jiřího Papeže (ODS), který rozšiřuje možnost převádět do fondu zakladatele i peníze z nerozděleného zisku z minulých let a z podnikových fondů.

Část zisků Lesů ČR i Budvaru do státní pokladny

Pokud bude stát nucen šetřit, neměl by podle vlády jen pasivně přihlížet, jak některé jeho podniky prosperují a na úsporných opatřeních se nepodílejí. Mnohdy prosperují třeba jen díky ekonomickým výhodám vyplývajícím z jejich ještě téměř monopolního postavení na trhu, uvádí vláda.

Peníze
Zdroj: ČT24/ISIFA/Bod zlomu

Například Lesy ČR mají podle ministra zemědělství Petra Bendla (ODS) v současné době k dispozici asi 12 miliard korun. Národní podnik Budvar má pak na účtech zhruba dvě miliardy. Dohromady v Česku funguje 25 ekonomicky aktivních státních podniků. Navrhovaná úprava se podle materiálu vedle Lesů ČR dotkne pěti dalších státních firem. Jsou jimi Státní tiskárna cenin, Česká pošta, Řízení letového provozu, Vojenské lesy a statky a národní podnik Budějovický Budvar

Jiří Papež, poslanec ODS

„V době, kdy hledáme všechny dostupné cesty k ozdravení veřejných rozpočtů v České republice, to považuji za logický a správný krok.“

Vedení Lesů ČR se přitom novely nebojí, jak už dalo najevo dříve. Samo přiznává, že peníze, které mu leží na účtech, nepotřebuje. „My nejsme na těch penězích nijak závislí, když je odevzdáme, že bychom nějak narušili chod naší firmy,“ uvedl v dubnu 2012 tehdejší generální ředitel Lesů ČR Svatopluk Sýkora. Přínos vidí v novele také organizace jako Transparency International. 

Vydáno pod