ČSSD ke kvalitě potravin: Skutečný problém? Vysoké marže řetězců

Praha - Nečasova vláda neřeší problémy s nekvalitními potravinami na českém trhu. Na brífinku to řekl šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. Spoluviníkem problémů se závadným jídlem jsou podle opozice maloobchodní řetězce, které zneužívají svého postavení a dosahují „dramaticky vysokých marží“. Sobotka také zdůraznil, že za posledních 8 let vzrostly ceny potravin téměř o třetinu i kvůli neustále se zvyšující DPH. Vládní novelu zákona o potravinách považuje opozice za nedostatečnou a připravuje pozměňovací návrhy.

Podle Sobotky je evidentní, že je na českém trhu nekvalitních potravin velké množství. „Sociální demokracie už delší dobu analyzuje nečinnost vlády v této oblasti. Mapujeme signály, které dostáváme od českých zemědělců, potravinářů i spotřebitelů,“ konstatoval předseda ČSSD. Kromě toho, že se v tuzemsku objevují zdravotně závadné potraviny, je problém i v tom, že jsou výrobky často „zbytečně drahé“. 

Stát odhaluje nekvalitní potraviny pozdě, míní Sobotka

Češi vedou podle šéfa sociální demokracie nerovný boj o kvalitní potraviny za přijatelnou cenu. „Nekvalitní potraviny “klamou tělem„, ve skutečnosti obsahují jen náhražky. Na trhu jsou také zcela volně dostupné falešné či zdravotně závadné výrobky, které stát není schopen včas identifikovat,“ upozornil Sobotka. 

Sýr
Zdroj: ČT24

„Lidé bojují s trhem, kde pánem není ani zákazník ani výrobce, ale prodejce, to znamená dominantní sítě maloobchodních řetězců, které si rozdělily domácí trh a zneužívají svého postavení,“ prohlásil Sobotka.

Za špatnou situaci může podle Sobotky jednak Nečasova vláda, jež problémy na trhu s potravinami neřeší, a jednak zmíněné velké maloobchodní řetězce, které dosahují dramaticky vysokých marží.

Peníze
Zdroj: Ondřej Němec/isifa/Lidové noviny

Šéf ČSSD v této souvislosti zmínil, že ceny potraviny v tuzemsku od roku 2005 vzrostly o 30 procent. „To je výsledek rozhodnutí vlády ztrojnásobit DPH z 5 na 15 procent, ale také důsledek cenové politiky velkých maloobchodních řetězců,“ zdůraznil Sobotka. 

Michal Hašek, první místopředseda ČSSD:

„Většímu množství nekvalitních potravin na trhu nahrává také systematická likvidace českého zemědělství a potravinářství podporovaná státem v době pravicových vlád. Stát v posledních 6 letech zcela selhal v oblasti zemědělské politiky – vláda se nestarala o potravinovou bezpečnost nebo soběstačnost, která dramaticky klesá u vepřového či drůbežího masa i zeleniny a ovoce. Česká vláda také znevýhodňuje domácí zemědělce.“

Novela zákona o potravinách, která je nyní ve sněmovně, mimo jiné zpřesňuje kompetence veterinářů a potravinářů. Veterináři mají posléze převzít kontrolu nad živočišnými potravinami v provozovnách. Základním cílem předložené úpravy je posílení ochrany zdraví spotřebitelů a zajištění jejich větší informovanosti. Pokud zákon schválí parlament, bude platit od 1. ledna.

Jaké změny vláda posvětila?

Zvětšována bude například velikost písma na minimálně 1,2 milimetru, uváděny budou muset být alergenní látky. „Informace o přítomnosti alergenů musejí být na obalu jasně odlišeny od ostatních údajů,“ podotkl Bendl. Údaje o energetické hodnotě, obsahu tuku, cukru a soli budou na všech potravinách, uvedena bude muset být rovněž země původu.

Dochází také ke zpřísnění sankcí. „Výše minimální sankce ze sazby do 3 milionů jde na sazbu do 10 milionů korun,“ řekl ministr zemědělství.

Návrhy ČSSD, jak potravinovou novelu „vylepšit“:

  • Hlavní složka a údaj o výrobci by byly uvedeny u všech potravin – i u pultového prodeje.
  • Velkoobchodní řetězce by měly mít povinnost zveřejnit percentuálně podíl dovozu potravin v rámci prodeje.
  • Povinně by měl být zveřejňován údaj o zemi původu potraviny u nebalených potravin – nyní je to pouze u masa a zeleniny.
TK ČSSD k potravinám a jiným aktuálním tématům (zdroj: ČT24)