Malí distributoři benzinu se kvůli tučné kauci obrátí na soud

Praha – Daňové úniky při obchodování s pohonnými hmotami stojí stát 5 až 8 miliard korun ročně. Zamezit únikům má nyní novela, která zavádí dvacetimilionovou kauci pro obchodníky. Tu bude za účelem získání licence nutné složit. Společenství čerpacích stanic už oznámilo, že chce novelu napadnout u soudu, jelikož prý likviduje hospodářskou soutěž. Výši kauce nedávno kritizoval i antimonopolní úřad. Hospodářský výbor ale dopředu avizoval, že na změně zákona panuje shoda napříč politickým spektrem. Osud novely teď mají v rukou senátoři.

Výše kauce se nezamlouvá antimonopolnímu úřadu

Novela má zabránit především takzvaným karuselovým podvodům. V posledních dvou letech se objevilo desetkrát víc firem, které distribuci zajišťují. Většinou se přitom jedná o firmy, jež fungují jako takzvaní „bílí koně“. „Existují třeba 14 dní, proteče přes ně velký objem finančních prostředků, pak se zruší a zůstane pouze dluh vůči státu, a to v řádu desítek milionů korun,“ konstatoval předseda hospodářského výboru sněmovny Milan Urban (ČSSD).

O výši kauce se delší dobu spekulovalo. Ozývaly se hlasy, že by mohla klesnout na polovinu. Společenství čerpacích stanic ČR, které sdružuje malé distributory paliv, její výši často kritizovalo. „Jedná se o velmi rozporuplné opatření. Nevíme, jestli vůbec a v jakém časovém horizontu pomůže trh očistit od podvodů. Ale víme, že vstupem zákona v platnost z trhu nevratně zmizí stovky poctivých firem,“ uvedlo společenství v tiskovém prohlášení. Předseda společenství Ivan Indráček řekl, že pokud novela projde Senátem a podepíše ji prezident, společenství ji napadne u soudu.

Nad kaucemi se pozastavil rovněž antimonopolní úřad, podle jehož názoru by jednotná kauce pro všechny podnikatele v oboru bez ohledu na jejich tržní sílu mohla narušit soutěž na trhu. 

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže
Zdroj: ČT24

Jeden z předkladatelů návrhu, poslanec ODS Jan Kubata, ale vysokou kauci nedávno hájil. Vychází podle něj z odborných odhadů. Že by byla likvidační a narušovala svobodu podnikání, Kubata odmítá. „Není to žádný závod velkých a malých distributorů,“ podotkl Kubata.

Kalousek chtěl kauci ještě o 10 milionů vyšší

Ministr financí Miroslav Kalousek navíc zdůraznil, že návrh podporuje i Unie malých a středních distributorů a že nejde o „politickou vymyšlenost“. Ministerstvo financí podle něj původně prosazovalo kauce dokonce 30 milionů.

Miroslav Kalousek
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Mohlo to jít i jinak, domnívá se analytik Jedlička

„Myslím si, že ta novela nepostihuje ty obchodníky, kteří daňové úniky dělají, nýbrž značnou část těch poctivých,“ podotkl analytik společnosti Colosseum Vít Jedlička. Vláda podle něj mohla zvolit jinou, účinnější cestu, jako třeba dopředu vybírat DPH na dovoz ze zahraničí.

Generální ředitel Generálního finančního ředitelství ČR Jan Knížek ale mezitím zpochybnil argument, že „kdo si nakradl, snadno kauci zaplatí“. Uvedl, že řetězce, přes které se podvody odehrávají, obsahují třeba až 70 nastrčených firem a daňoví podvodníci by za každou z nich museli složit dvacetimilionovou kauci.

„To už nejsou tak malé peníze, o kterých by finanční správa a potažmo hlavně finančně analytický útvar ministerstva financí nevěděl, odkud tečou, kde se vzaly, a mohli jsme učinit i preventivní kroky, aby tyto peníze neutekly,“ upozornil Knížek.

Čerpací stanice
Zdroj: ČT24
  • Distribuce pohonných hmot bude podle předlohy koncesovaná živnost. Zápis obchodníka do registru distributorů už nebude automatický; celní úřad bude v řízení posuzovat, zda splnil zákonné podmínky.
  • Novela zavádí povinnost bankovních garancí či odborné způsobilosti a trestní bezúhonnosti provozovatelů.
  • Úřad bude mít také pravomoc registraci zrušit.
  • Za obchodování s pohonnými hmotami bez registrace nebo v rozporu se zákonem bude hrozit postih do výše požadované kauce.

Zůstanou ceny pohonných hmot stejné?

Politici jsou přesvědčeni, že řidiči na čerpacích stanicích zavedení kauce nepoznají. Ceny benzinu a nafty se podle nich kvůli novým pravidlům zvedat nebudou. Podle Jedličky tomu tak ale není. „Přinese to zvýšení cen na trhu, protože na něm bude méně firem. My profitujeme z toho, že tu máme vysokou konkurenci mezi čerpacími stanicemi, která udržuje ceny nízko,“ poznamenal Jedlička.

Komentář analytika Víta Jedličky (zdroj: ČT24)
  • Sněmovna dál v úvodním kole podpořila návrh zákona, podle kterého bude platit daň z převodu nemovitosti výhradně kupující. Nyní ji platí prodejce.
  • V prvním čtení rovněž podpořila zákon zavádějící daňové změny, které souvisí s přijetím nového občanského zákoníku. Změny mají začít platit stejně jako zákoník od ledna příštího roku.