Zimbabwe na dně. Víceměnový systém zemi neprospívá

Harare - Víceměnový systém stáhl ekonomiku jihoafrického Zimbabwe do recese, tvrdí někteří ekonomové. Kvůli fungování několika měn v zemi současně totiž tamní banky nedokážou vyhovět vysoké poptávce, zejména po amerických dolarech a anglické libře. Po celé zemi proto vznikají pouliční směnárny.

Zimbabwský dolar vystřídala po rekordní inflaci v roce 2008 trojice měn - americký dolar, jihoafrický rand a britská libra. Vláda si od používání zahraničních měn slibovala, že nastartuje růst výrobních odvětví.

Místo toho ovšem odstartovala hlavně éra směnáren. „Získáváme nejnovější měnové kurzy z médií. Obchodujeme hlavně s lidmi, kteří potřebují zaplatit účty, účty za nemocnici, školné a další poplatky, kde není kurz mezi dolarem a randem výhodný. K nám přichází, aby ušetřili, i když někdy to jsou třeba jen 4 randy,“ prohlásila obchodnice s měnou Beauty Nkomová.

Zimbabwe
Zdroj: ČT24

Peněz mají banky málo

Analytici odhadují, že se v oficiálním bankovním sektoru země točí zhruba 3,5 miliardy amerických dolarů. Zhruba stejné množství pak protéká takzvanými neformálními kanály. Vysvětlení je podle ekonomů velmi jednoduché.

„Banky mají velmi málo peněz, mohou je proto půjčovat jen na krátkou dobu. Nejdelší doba, na kterou získáte úvěr, je asi 30 dní. Takže máte velmi omezené možnosti, jak s penězi naložit. Nemůžete je někam vložit a počkat, až se zúročí. Musíte jít a něco koupit, pak to prodat a doufat, že na tom vyděláte. Když se to povede, můžete to zopakovat,“ podotkl ekonom John Robertson.

To nahrává právě různým směnárnám a obchodníkům, kteří žádné limity nemají. „Obchodujeme s velkým objemem peněz. Někdy k nám přijde zákazník, který chce vyměnit až 50 tisíc randů,“ řekla Nkomová.

Banky v Zimbabwe nemají dostatek měn (zdroj: ČT24)

Drobné chybí

Velký problém představuje v zemi nedostatek drobných. Jednodolarovky jsou opotřebované častým směňováním a deseticenty se tu často nahrazují jednorandovou mincí. Když chybějí, používají se - jak uvádí server Patria Online - třeba sladké konfety.