Vláda schválila novelu o cestovkách. Turisté budou více chráněni

Praha - Vláda schválila novelu zákona, která má vést ke zvýšení ochrany klientů cestovních kanceláří. Podle předlohy bude muset pojištění proti úpadku krýt veškeré zákonné nároky klientů CK v plné výši. Návrh zákona teď míří do sněmovny. A to zdaleka není jediná změna, jakou trh s turistikou v těchto dnech prochází. Česko dnes také zažilo největší obchod na trhu cestovních kanceláří od začátku roku. Exim Tours koupila podíl v konkurenční ITS Billa Raisen.

Jen loni zmizely z katalogu zájezdy devíti společností, které zkrachovaly. Vláda teď chce, aby každá cestovní kancelář zaplatila pojistku minimálně na 4 miliony korun. Lidé by se tak nemuseli bát, že o své peníze přijdou - dovolenou, na kterou kvůli krachu neodjedou, by jim totiž celou musela proplatit pojišťovna.

Jan Papež místopředseda Asociace cestovních kanceláří:

„Znamená to větší přehlednost. My tu hranici vítáme. Je nastavena logicky.“

Novela zavádí minimální limity pojistného plnění, a to čtyři miliony korun pro cestovní kanceláře, které nabízejí zájezdy leteckou dopravou, a jeden milion korun pro kanceláře prodávající autobusové zájezdy. Zákon má zamezit postupům některých pojišťoven, které v případě úpadku cestovní kanceláře vracejí zákazníkům pouze část vložených peněz. Ministerstvo pro místní rozvoj novelu navrhlo mimo jiné i na základě zkušenosti s loňským krachem cestovní kanceláře BG Travel, která dosud dluží stovkám klientů zaplacené peníze. Cestovní kancelář byla silně podpojištěna na škodu pouhých 120 tisíc korun. Jen náklady na návrat asi 300 klientů kanceláře ze zahraničí přesáhly půl milionu korun. 

„To je případ všech cestovních kanceláří, které například v loňském roce zkrachovaly. Byly pojištěny na nižší částku, než byly vzniklé škody,“ uvedla Marcela Kotyrová z České asociace pojišťoven.

Novela má turisty více chránit

Ministerstvo pro místní rozvoj:

„V novele navrhujeme, aby cestovní kanceláře musely být pojištěny na 30 procent svého ročního obratu a minimálně 4 miliony korun,“ potvrdila Jana Jabůrková, mluvčí MMR.

„Navrženými opatřeními dojde k posílení ochrany klientů v případě úpadku cestovní kanceláře a ke zlepšení jejich informovanosti,“ okomentoval návrh ministr Jankovský.

Asociace českých cestovních kanceláří a agentur

„Nebude docházet k případům, kdy noví podnikatelé, kteří budou chtít zahájit svoji činnost, budou moci podhodnotit svoje plánované tržby a budou povinní se pojistit na příslušný limit,“ podotkl Roman Škrabánek, prezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

Asociace cestovních kanceláří ČR

„Lidé budou mít větší míru jistoty, že jim budou peníze vráceny v plné výši,“ myslí si místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Zdeněk Kříž.

Cestovní agentury musí jasně uvést, kdo zájezd pořádá

Zlepšit by se měla také informovanost zákazníků. U zájezdů prodávaných prostřednictvím cestovních agentur bude muset být jasně uvedeno, která cestovní kancelář zájezd pořádá. Stejně tak u prodeje zájezdů na internetu už nebude muset potenciální klient složitě zjišťovat, kdo zájezd organizuje. Provozovatel cestovní kanceláře také bude muset vést evidenci odpočtu prodaných zájezdů i výši tržeb za tyto zájezdy.   

Na trhu je přes tisíc cestovek. Experti ale tvrdí, že velcí hráči teď budou ve velkém skupovat menší. Aktuální případ to potvrzuje - největší cestovní kancelář v zemi, co do leteckých zájezdů, teď převzala poloviční podíl v ITS Billa Raisen.