První nespolehlivý plátce DPH zveřejněn, ti spolehliví naopak oceněni

Praha – Finanční správa zveřejnila v Registru plátců DPH prvního nespolehlivého plátce této daně. Ke jménu této firmy ani žádné další se ale veřejnost nedostane. Název se v systému objeví až po zadání konkrétního údaje, na základě kterého si budou firmy prověřovat spolehlivost svých obchodních partnerů. Dvaceti firmám, které loni odvedly nejvíc peněz do státního rozpočtu, se shodou okolností ve stejný den dostalo od státu ocenění – předal jim je ministr financí. Na prvním místě skončil stejně jako loni ČEZ, následovala Škoda Auto a Česká spořitelna. Ty si oproti loňsku místa prohodily.

„Dnes je v registru jeden nespolehlivý plátce. Odhalí ho jen například jeho obchodní partneři, kteří vědí, na koho se chtějí podívat,“ uvedla mluvčí Generálního finančního ředitelství Petra Homolová. Pro zjištění na internetu je totiž třeba znát identifikační údaje hledané firmy.

V databázi by měla každá firma kontrolovat, zda se u jejích dodavatelů v kolonce „nespolehlivý plátce“ objevilo „ano“. U těch pak ručí za odvedení DPH. Pokud obchodní partneři daň nezaplatí, musí ji uhradit ručící firma. K tomu ale podle Petry Homolové dojde až v případě, že nebylo možné vymoci dlužnou částku na nespolehlivém plátci jiným způsobem.

Subjekt, který plnění od nespolehlivého plátce přijal, tak bude k úhradě vyzván až po vyčerpání všech ostatních možností. I tomuto riziku se navíc lze podle Homolové vyhnout, pokud dodavateli, který je zároveň nespolehlivým plátcem, zaplatí firmy místo ceny včetně DPH cenu bez DPH a daň odvedou finančnímu úřadu samy. Tím si zajistí, že daň bude zaplacena a žádné ručení po nich nikdo vymáhat nebude.

Na černé listině neplatičů DPH nyní skončí každý, kdo dluží za poslední minimálně tři měsíce na DPH více než deset milionů korun. Za nespolehlivou bude považována i ta firma, která nemá v pořádku daňové doklady a úřad jí vyměří daň alespoň 500 000 korun, a také podnik podezřelý z účasti na podvodu.

Takzvaný institut nespolehlivého plátce DPH kritizují podnikatelé, kteří ho v anketě Zákon roku 2012 označili jako „paskvil roku“.

Dvacet největších plátců = třetina příjmů z daně právnických osob

Zatímco institut nespolehlivého plátce má firmy postihovat, žebříček dvaceti největších plátců daně z příjmu právnických osob každoročně sestavuje ministerstvo financí jako ocenění těm podnikům, které se nejvíce podílejí na plnění veřejných rozpočtů.

„Ocenění chápu jako poděkování společnostem, které mají zodpovědný přístup ke svým daňovým povinnostem a významně se podílejí na celkovém inkasu daně z příjmů právnických osob,“ konstatoval ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Čtvrtý skončil telekomunikační operátor T-Mobile a pátá byla společnost Telefónica O2, která si pořadí prohodila právě s T-Mobilem. Na šestém místě skončila Komerční banka.

Loni vybrala daňová správa na dani z příjmů právnických osob přes 128 miliard korun. „Přestože se jedná o pouhých dvacet společností, jimi zaplacená daň se podílí na celkovém inkasu na dani z příjmů právnických osob téměř třiceti procenty,“ upozornil generální ředitel Finanční správy Jan Knížek.