V rakouském nákupním centru se to hemží Slováky

Vídeň – Nižší cena láká řadu Čechů na nákup do zahraničí. A podobně jsou na tom i naši východní sousedé. V Rakousku proto otevřeli velký nákupní park, který na slovenské zákazníky přímo cílí. Zájem je kvůli nabídce kvalitního a přitom levného zboží obrovský. V Kittsee jsou navíc většinou obchody, které nemají na Slovensku zastoupení.

V novém rakouském nákupním středisku němčina téměř není slyšet. Prodavačky a hlavně zákazníci sem v naprosté většině dojíždějí z Bratislavy. Slavnostní otevření dokonce uváděla slovenská moderátorka Adela Banášová. „Jezdím do Rakouska nakupovat jen jistý typ potravin. Myslím si, že do potravinových sítí, které jsou u nás, se dostane daleko horší typ,“ míní moderátorka. 

Ušetřit se dají desítky procent

Z několika bratislavských čtvrtí je na OC v Kitsee přímo vidět. Mnoho obyvatel hlavního města desetikilometrové cesty nelituje, jelikož je láká vidina levného nákupu. V obou zemích se platí eurem a ceny se dají snadno porovnat. Hlavně na potravinách a drogerii se dá za hranicemi značně ušetřit. „Tak těch 20 procent. I zelenina se tu vyplatí a je kvalitnější,“ podotkla zákaznice z Bratislavy. 

Slováci jezdí nakupovat do Rakouska
Zdroj: ČT24
Slováci jezdí nakupovat do Rakouska
Zdroj: ČT24

Lidé zatím jezdili pro oblečení do outletu v Pandorfu, pro potraviny pak do blízkého Hainburgu. Majitelé nového nákupního parku ale nekonkurují jim, nýbrž obchodům v Bratislavě. 

Kittsee odděluje od bratislavské Petržalky jen pole. Před rokem 1989 na něm stála železná opona, a kdo ji chtěl překonat, riskoval život. Časy se ale mění - nyní se tu Slováci málem perou o parkovací místo před obchodem.

Slováci jezdí za levnějším zbožím do Rakouska (zdroj: ČT24)