Hollande: Jak na recesi? Vytvořme ekonomickou vládu zemí eurozóny

Paříž – Recese v současné době ohrožuje samotnou evropskou identitu. Dojít by proto mělo k vytvoření společné ekonomické vlády zemí eurozóny v čele s prezidentem, která by se scházela každý měsíc. Na tiskové konferenci v Paříži to prohlásil francouzský prezident Francoise Hollande. Tato vláda by měla mimo jiné za úkol sladit evropské daně, píše server BBC News.

Podle Hollanda je sice už finanční krize pod kontrolou, Evropu ale zasáhla recese, kterou iniciovala i politika úsporných opatření. Francouzský prezident to řekl krátce poté, co nové údaje ukázaly, že se Francie opět propadla do recese. Volá proto po vytvoření ekonomické vlády eurozóny. 

Francie prý nechce, aby Británie a další státy používající vlastní měnu z unie vystoupily, ale 17 států platících eurem by mělo rychle přikročit k dalšímu ekonomickému propojení. Hollande přitom uznal, že v otázce užšího ekonomického propojování eurozóny může narazit na odpor Berlína

Německo a další bohatší země eurozóny jsou poslední dobou stále méně ochotné poskytovat další záchranné balíčky zadluženým zemím, které dostaly třeba Řecko nebo Kypr. „Pokud Evropa nepůjde dopředu, dojde k bankrotům nebo vymazáním z mapy,“ varoval Hollande. Ten považuje za svůj úkol „vyvést Evropu z letargie“. 

Hospodářská krize
Zdroj: ČTK/AP/Virginia Mayo

Hollandovi kritici tvrdí, že francouzský prezident neefektivně řešil problém s nezaměstnaností ve své zemi. Průzkumy ukazují, že pokles jeho popularity po roce v úřadu je značný. I proto nyní Hollande vyzval Evropskou unii, aby prosadila návrh výdajů směřovaných na boj s nezaměstnaností. Ta dosahuje v Řecku nebo Španělsku rekordní úrovně.

  • Ekonomika eurozóny v prvním čtvrtletí klesla o 0,2 procenta a je už šest čtvrtletí po sobě v recesi. Celá EU pak vykázala pokles o 0,1 procenta.
  • Propad eurozóny byl přitom o něco horší, než ekonomové očekávali. Recese je už nyní delší než předchozí propad v letech globální finanční krize 2008–2009, třebaže ten byl výrazně hlubší.
  • Na současné situaci se nejvíce podepisuje přetrvávající dluhová a bankovní krize jižní Evropy, v níž se nejnověji ocitl Kypr.
Vydáno pod