Britská pošta udělala další krok k privatizaci

Londýn - Britská státní poštovní společnost Royal Mail se připravuje na privatizaci. Už pověřila firmu, aby připravila systém zaměstnaneckých akcií. První emisi akcií na londýnskou burzu firma, jejíž hodnota se odhaduje na dvě až tři miliardy liber, plánuje do března 2014. Zákon z roku 2011 stanoví, že deset procent akcií musí být v rámci privatizace vyhrazeno zaměstnancům podniku. Vláda pak bude moci prodat až 90 procent akcií.

Zprávy britských médií odhadují hodnotu skupiny s ročními tržbami kolem 9,5 miliardy liber (kolem 293 miliard Kč) na dvě až tři miliardy liber. Proti prodeji vystupuje odborový svaz zaměstnanců komunikací (CWU), který zastupuje 120 tisíc z celkových asi 150 000 zaměstnanců pošty.

Náměstek britského ministra hospodářství Michael Fallon minulý týden řekl, že zájem o nákup instituce, jejíž počátky sahají do doby Jindřicha VIII., vyjádřilo několik zámořských investorů. Generální ředitelka Royal Mail Moya Greeneová připravila globální turné, na němž bude nabízet podíly v poště státním investičním fondům a velkým institucionálním investorům ze zahraniční.

Ilustrační foto
Zdroj: Jeff J. Mitchell/Getty Images

Před přímým prodejem balíků akcií investorům dává britská vláda přednost uvedení akcií Royal Mail na londýnskou burzu. Royal Mail dnes uvedla, že v podrobnostech a načasování prodeje je stále všechno otevřeno.