O víkendu narazí USA na dluhový strop, vláda má peníze do září

Washington – O tomto víkendu končí přechodné období, během něhož byla odložena platnost takzvaného dluhového stropu, což znamená, že americká federální vláda se nebude moci dále zadlužovat. Ministerstvo financí v pátek večer ale oznámilo, že získá mimořádnými opatřeními dodatečných 260 miliard dolarů (5,3 bilionu korun), a bude tak schopné plnit všechny své finanční závazky nejméně do počátku září.

Ministerstvo už zahájilo stejné kroky, které použilo v roce 2011, kdy spolu vláda prezidenta Baracka Obamy a Kongres sváděly bitvu o zvýšení dluhového limitu na nynějších 16,4 bilionu dolarů. Kongres se tehdy vyhnul sporům a přijal zákon, který platnost stropu odložil do konce tohoto týdne.

Ministr financí Jack Lew v dopise kongresmanům napsal, že mimořádná opatření včetně zastavení plateb do penzijních fondů pro federální zaměstnance umožní vládě plně fungovat nejméně do 2. září. Pokud do té doby nebude strop pro veřejný dluh zvýšen, bude údajně USA hrozit ekonomicky ničivé vyhlášení insolvence.

„Kongres by měl jednat dříve nežli později, aby ochránil dobrý kredit Ameriky a zabránil potenciálně katastrofálním důsledkům nečinnosti, než bude příliš pozdě,“ uvedl Lew.

Peníze možná vydrží déle

Analytici se však podle agentury Reuters domnívají, že vzhledem k letošnímu zlepšování stavu veřejných financí vládě dojdou finance k pokrytí všech výdajů až v říjnu. Nezávislý Rozpočtový úřad Kongresu odhadl tuto dobu dokonce až na listopad.

Republikáni v Kongresu možná využijí podobně jako v roce 2011 nutnosti zvýšit dluhový strop jako páku ve své snaze donutit vládu k výdajovým škrtům a ke změně daňového systému.

CO ZNAMENÁ DLUHOVÝ STROP?

Po dosažení dluhového stropu nemůže ministerstvo financí vydávat nové dluhopisy, jimiž získává peníze k pokrytí rozpočtových deficitů a k refinancování splatných dluhopisů. Americký rozpočtový deficit nicméně letos výrazně klesá a měl by představovat už jen asi šestinu ročních rozpočtových příjmů proti zhruba třetině v minulých letech Obamovy vlády.