Cameron chce britské daňové ráje srovnat do latě

Londýn – Britský premiér David Cameron se pustil do boje s daňovými úniky. V dopise vyzval deset britských zámořských území, jež jsou považovány za daňové ráje, aby podepsaly mezinárodní smlouvy týkající se daní. Mezi oslovenými jsou třeba Kajmanské ostrovy nebo ostrov Man. Podle řady kritiků jsou tato území využívána společnostmi za účelem vyhýbání se daňovým povinnostem nebo právě k daňovým únikům. Británie v červnu hostí summit zemí G8. Daňové úniky na něm budou hlavním tématem, píše server BBC News.

Summit skupiny G8 se uskuteční v Severním Irsku. Britský premiér na něm hodlá prosazovat dohodu zaměřenou na boj s daňovými úniky. G8 by podle něj měla „strhnout zdi tajemství společností“. „Musíme vědět, kdo doopravdy vlastní a kontroluje každou společnost,“ stojí podle agentury Bloomberg v Cameronově dopise. 

Nízké daně a omezená regulace vytvořily z řady území hlavní centra mezinárodního obchodu. Nedostatečná transparentnost jejich bankovních systémů ale „otevřela dveře“ obviněním, že jsou využívány společnostmi k tomu, aby se vyhnuly placení daní. „Respektuji vaše právo být oblastmi s nižšími daňovými pravomocemi, ale nižší daně jsou udržitelné jen tehdy, když jsou řádně placeny,“ uvedl premiér podle serveru BBC. V souvislosti s blížícím se summitem Cameron podotkl, že pro Británii nastal klíčový moment, kdy by měla „tyto záležitosti dát do pořádku“. 

Americký dolar
Zdroj: Arno Burgi/ČTK/Picture Alliance

Informace o majitelích mají být zpřístupněny v centrálních registrech

Území, která Cameronův dopis obdržela, jsou Bermudy, Kajmanské ostrovy, Gibraltar, ostrovy Anguilla, Montserrat, Jersey, Guernsey, ostrovy Turks a Caicos, Britské Panenské ostrovy a ostrov Man. Britský premiér je vyzval, aby podepsala mezinárodní protokoly, jejichž cílem je umožnit správcům daně snadněji sdílet informace mezi zeměmi a přijmout opatření na zvýšení jejich transparentnosti. Zřízeny by měly být centrální registry s informacemi o majitelích a dozorčích orgánech každé společnosti a tyto informace zpřístupněny úřadům. 

Případů, kdy se společnosti pohybují v rámci zákona, a přitom se vyhýbají placení daní, poslední dobou přibývá. Třeba v rámci Velké Británie čelí kritice velké společnosti jako Google, Amazon nebo Starbucks. Platí totiž vzhledem k rozsahu svého podnikání velmi nízké daně. 

Obří únik informací o majitelech účtů v daňových rájích rozpoutal vlnu nevole

V poslední době začalo aktivně bojovat proti daňovým únikům více zemí. Shodli se na tom třeba ministři financí Německa a Spojených států - Wolfgang Schäuble a jeho americký protějšek Jacob Lew. „Daňové ráje musí zmizet nejen z Evropy, ale i celého světa,“ prohlásil zase francouzský prezident Françoise Hollande. 

Schäuble současně upozornil na pozitivní efekt obřího úniku informací, který odhalil identitu tisícovek majitelů účtů v daňovém ráji na Britských Panenských ostrovech. Únik podle něj zvýší tlak na země a banky, které daňové úniky movitým lidem umožňují. Únik se má týkat dat zhruba 130 tisíc lidí a 120 tisíc firem ze 170 zemí světa, přičemž údaje o majitelích účtů zveřejnilo minulý týden Mezinárodní sdružení investigativních novinářů (ICIJ). 

  • Počet českých společností, které mají vlastníka v daňových rájích, poprvé po mnoha letech klesl. V prvním čtvrtletí se snížil o 44 na 12 632 podniků. Společnost ČEKIA sleduje tyto údaje již 7 let. Firmy zakládají zahraniční pobočky hlavně ve snaze daňově optimalizovat své příjmy.
  • Letos se firmy spíše než na Evropu zaměřily na země střední Ameriky nebo Seychely. Oblíbený byl i Kypr, který na odvrácení bankrotu dostane miliardy od Evropské unie. Jedním z opatření je i zdanění vkladů nad sto tisíc eur.