Saúdská Arábie si postaví nejluxusnější metro na světě

Rijád - Saúdská Arábie pojala výstavbu podzemní dráhy opravdu velkoryse. Do čtyř let chce mít ve své metropoli nejluxusnější metro na světě. Například návrh uzlové stanice vyhrála britská architektka Zaha Hadid. Z jejích návrhů je zřejmé, že vznikne velkorysý futuristický prostor plný moderních technologií a drahých materiálů.

Za budováním nového systému veřejné dopravy v Rijádu stojí král Abdalláh. Podle jeho vizí bude v pětimilionovém hlavním městě už za čtyři roky fungovat šest linek podzemní dráhy.

Zaha Hadid bude mít na starosti stavbu rozlehlé stanice ve finanční čtvrti, která je po králi pojmenovaná (King Abdullah Financial district neboli KAFD). Ve stanici má probíhat několikaúrovňové křížení tras, kde se budou pěší pohybovat ve čtyřech patrech po visutých lávkách a eskalátorech. Některé vlaky budou projíždět prosklenými tubusy a zvenčí pak má budova připomínat zaoceánský parník. Architektka hodlá použít také mramor nebo zlato.

Britka Hadid (63 let) patří k nejznámějším světovým architektům. Za svou práci dostala řadu prestižních ocenění včetně Pritzkerovy ceny, již v roce 2004 získala jako vůbec první žena v její historii. Je také dvojnásobnou držitelkou Stirlingovy ceny pro britské architekty. Mezi její nejznámější stavby patří například muzeum moderního umění MAXXI v Římě, budova opery v čínském Kantonu či plavecká hala pro olympiádu v Londýně.