Chcete co nejvíc ušetřit? Sledujte srovnávací weby

Praha – Česká ekonomika dál klesá a na trhu práce to také nevypadá nejlépe. Češi se proto snaží ušetřit, kde se dá. Pomoci se jim snaží desítky webových portálů, které se specializují na srovnáváníí cen všeho možného zboží a služeb od potravin přes elektroniku a benzin až po tarify mobilních operátorů. Nakupováním podle těchto webů se dají ušetřit tisíce korun měsíčně. Některé z nich fungují i s garancí státu.

Nalézt informace na internetu se vyplatí

Ten samý typ jízdního kola se dá v obchodě pořídit za 10 tisíc korun, ale i o tři tisíce levněji. Záleží totiž jen na prodejci. Kdo chce ušetřit, může se už před nákupem v kamenném obchodě zorientovat na internetu. „Lidé získají přehled o celém trhu, vědí, kde nakoupit. Hlavně u těch drahých kusů je to zásadní informace,“ podotkl Ondřej Hloupý ze serveru Akčníceny.cz. 

Třeba na tomto serveru jsou pohromadě všechny letákové akce velkých českých obchodů - od nábytku přes drogerii až třeba po elektroniku. Každý den jde o celkem 8 tisíc slev. Kdo si nákup napllánuje, může například u fotoaparátu ušetřit 500 korun. 

Martin Kasa, investor a konzultant v oblasti e-retailu:

„V každém segmentu shání tyto weby obchodní partnery podle své komodity. Data berou hlavně z internetových obchodů nebo navazují kontakty s bankami a podobně. Financovány jsou hlavně z provizí od firem, kterým přivádí nové zákazníky.“

„Některé produkty jsou jednodušeji srovnatelné. Třeba finanční produkty jsou ale obtížněji popsatelné a je třeba se na ně dívat komplexněji.“

Sleva
Zdroj: ČT24

Lidé na akce čekají - vědí, že přijdou

Levněji se dá pořídit i nákup potravin. Těch už se v akcích prodává polovina. Dá se říct, že pokud nemá výrobek ve slevě jeden řetězec, má ho ten druhý. „Jsou spotřebitelé, kteří čekají, protože vědí, že to jejich zboží bude určitě v akci,“ řekl předseda Svazu obchodu a cestovního ruchu Zdeněk Juračka. 

Internet také poradí řidičům, kde nejlevněji ve svém okolí natankují benzin. Rozdíl mezi jednotlivými čerpacími stanicemi je přitom i pět korun na litru. A ceny na totemech skutečně odpovídají těm uvedeným na webu. „Denně web navštíví patnáct až dvacet tisíc zájemců,“ konstatoval mluvčí České pošty Ivo Mravinac. 

Skypicker vyhledává nejvýhodnější ceny letenek po Evropě
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Oblíbené jsou i kalkulačky volání

Speciální servery rovněž umí najít nejlevnější letenky. Výhodná cena je často limitovaná pevně stanoveným dnem odletu, ale třeba učitel Pavel Bartoš si už jiný nákup letenek neumí představit. „Zhruba si tak kupuji dva lety do roka. Poslední dobou mě zaujalo Řecko za tři tisíce nebo Tel Aviv za pět tisíc korun,“ poznamenal Bartoš. 

Na dalších stránkách pak lze porovnat povinné ručení nebo úvěry. Internetová kalkulačka volání zase najde nejvhodnější tarif. U některých ručí za pravost Český telekomunikační úřad (ČTÚ). Provolat 150 minut a rozeslat 50 zpráv totiž může stát 380, ale i 521 korun.

Weby-srovnávače jsou v Česku oblíbené (zdroj: ČT24)
Vydáno pod