ČTÚ neustoupí, mezioperátorské poplatky klesnou

Praha - Český telekomunikační úřad (ČTÚ) bude dál snižovat mezioperátorské poplatky za mobilní volání, a to i přesto, že je operátoři napadli u soudu. Uvedl to nový předseda úřadu Jaromír Novák. Poplatek za volání do mobilní sítě by se tak měl v polovině roku snížit na 27 haléřů. Podle operátorů jsou přitom poplatky už teď nižší než náklady na realizaci hovorů.

ČTÚ zároveň dokončil analýzu trhu volání do mobilních sítí, ve které konstatuje, že na tuzemském mobilním trhu není plná konkurence a operátoři jednají ve shodě. V současnosti do analýzy musí zapracovat vývoj z posledních měsíců, kdy začali vznikat virtuální mobilní operátoři a firmy výrazně snížily paušály za neomezené volání. „Poslední vývoj na trhu v analýze zohledníme, nepočítáme ale s tím, že by z ní vypadla opatření na podporu konkurence, například povinnost velkoobchodní nabídky, která umožňuje vznik virtuálních operátorů,“ konstatoval Novák.

Telekomunikační úřad má mít účet na Twitteru

ČTÚ by se měl podle nového předsedy více zaměřit na ochranu spotřebitele. Chce zvýšit transparentnost smluv s operátory a upozorňovat zákazníky na jejich možná úskalí. „Chci úřad více otevřít veřejnosti. Jedním z malých, ale viditelných kroků bude například zřízení našeho účtu na Twitteru,“ dodal. Zároveň se podle svých slov bude snažit v souladu se zákonem o tzv. předvídatelnou regulaci vzhledem k trhu.

ČTÚ
Zdroj: ČT24

Do konce června ČTÚ navrhne vládě revokaci usnesení o převodu agendy související s řešením sporů o vyúčtování telekomunikačních služeb z úřadu na obecné soudy. Zatímco soudy stále agendu nepřevzaly a čekají na novelu, která leží v parlamentu, úřad již na základě usnesení propustil polovinu ze stovky pracovníků, kteří měli spory na starosti. Zbytek by měl odejít na konci roku. Na úřadě v současnosti leží kolem 330 tisíc sporů a podle Nováka hrozí, že kvůli jejich neřešení budou operátoři žádat o náhradu škody.

ČTÚ láká do aukce kmitočtů nové zájemce

Novák také uvedl, že ČTÚ chce do nové aukce kmitočtů pro rychlé mobilní sítě LTE přilákat vedle skupiny PPF ještě další zájemce o vstup na český mobilní trh. Aukci chce vyhlásit po vypořádání připomínek k podmínkám v polovině července. „ČTÚ znovu oslovil potenciální investory. Myslím, že by pro ně mohlo být zajímavé vyčlenění frekvencí v lukrativním pásmu 800 MHz, což v předchozí aukci chybělo,“ uvedl Novák. Aukci i český telekomunikační trh by měl tento týden prezentovat investorům v Londýně radní ČTÚ Ondřej Malý.
   
Novákův předchůdce Pavel Dvořák předchozí aukci v březnu zrušil, když se kvůli nevhodně nastaveným podmínkám neúměrně protahovala a nabídková cena překonala nereálných 20 miliard korun. V aukci se utkali stávající hráči T-Mobile, Telefónica a Vodafone s PPF. Nově navržené podmínky by měly průtahům a nesmyslnému přihazování zamezit.

Volání
Zdroj: ČT24

Nové podmínky:

  • Zajištění pro čtvrtého mobilního operátora vedle bloku frekvencí v pásmu 1 800 MHz i 2x10 MHz v pásmu 800 MHz. Zbylé frekvence v pásmu 800 MHz tak budou stačit pouze pro dva nynější operátory.
  • Další novinkou je zavedení sankcí za rušení příhozů v aukci a snížení počtu zrušených příhozů ze čtyř na dva.
  • Zvýšení počtu aukčních kol za den.
  • Zvýšení minimálního příhozu z 2,5 na pět procent vyvolávací ceny.