Většina Čechů třídí odpad, může za to i hustší síť kontejnerů

Praha – Česko patří v recyklaci obalových odpadů mezi evropskou špičku. Odpad dnes třídí již dvě třetiny Čechů. Jedním z důvodů může být i větší hustota speciálních kontejnerů. K nim to má každý Čech v průměru jen 102 metrů. Nádob na odpadky přitom každým rokem stále přibývá. Dnes jich je po celé republice rozmístěno na čtvrt milionu. Kromě tradičních barevných kontejnerů se stále častěji objevují i ty na textil. Ročně do nich lidé vyhodí skoro 200 tisíc tun oblečení.

Většina lidí si uvědomuje, že tříděním odpadů šetří nejen místo na skládkách, ale především životní prostředí. Díky recyklaci se navíc uspořilo tolik energie, kolik by za rok spotřeboval třeba Karlovarský kraj. Každoročně se také zvyšuje počet speciálních kontejnerů. To lidem umožňuje pohodlněji třídit odpad. „V průměru to má každý z nás 102 metrů k barevným kontejnerům. Kontejnerová síť se stále zahušťuje a je to také jedním z faktorů, proč lidé třídí,“ uvedla tisková mluvčí společnosti EKO-KOM Šárka Nováková.

Každý člověk tak vytřídí skoro 40 kilo odpadu. „Nejvíc se třídí samozřejmě plasty, protože se jich také nejvíc používá. Prostě lidé nakupují víc věcí v plastových obalech,“ uvedl předseda Svazu měst a obcí Dan Jiránek. Jedničkou v třídění se stal Pardubický kraj, kde na jednoho obyvatele vychází skoro 44 kilo odpadu ročně. Následoval Plzeňský a Středočeský kraj. Nejhůře jsou na tom kraje, kde jsou velká sídliště, kde je anonymita a lidé tam pak třídí daleko méně.

Reportáž Zuzany Švejdové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod