Nečas: Rozvoj evropských ekonomik brzdí dotace na zelené energie

Brusel - Velké ekonomiky mimo Evropskou unii se podle premiéra Petra Nečase rozvíjejí dynamičtěji díky levnější energii. EU proto musí skončit s narušením energetického trhu. Nečas to řekl na summitu v Bruselu. Premiér už dříve uvedl, že Česko se chce na summitu mimo jiné zasazovat o omezení dotací do obnovitelných zdrojů. Nečas také řekl, že Česká republika souhlasí s bojem s daňovými úniky, ale tento krok by neměl vést k harmonizování přímých daní. Zdůraznil, že Česko zajímá hlavně boj proti podvodům kolem DPH.

Nečas chce, aby se dotace do obnovitelných zdrojů energie spíš odbourávaly, než aby se vytvářely nové. „Je třeba si uvědomit, že za nárůstem cen energie mimo jiné jsou i nadbytečné regulace v oblasti energetiky, především v oblasti obnovitelných zdrojů energie,“ konstatoval premiér. „Dnes se v podstatě za podmínek, které byly vytvořeny, v Evropě nevyplatí investovat do klasických energetických zdrojů včetně například paroplynových elektráren,“ zdůraznil.

Aliance pro energetickou soběstačnost (AliES) přitom v týdnu Nečase vyzvala, aby na summitu podpořil „rozumný růst“ obnovitelných zdrojů s tím, že tento sektor může omezit závislost všech zemí EU na dovozu ropy a zemního plynu a může pomoci vytvořit v rámci celé unie několik milionů pracovních míst.

Solární elektrárna
Zdroj: Images/Isifa/Rex Features

Těžba břidlicového plynu není v Česku na pořadu dne

Po summitu Nečas rovněž zdůraznil, že předpokladem pro případný průzkum a těžbu břidlicového plynu v České republice je přijetí vhodné legislativy. Podle něj také není možné, aby se šlo v tomto směru proti místním samosprávám. Premiér také řekl, že břidlicový plyn stejně jako uhlí „neuteče“ a bude možné je případně efektivněji těžit modernější a šetrnější technologií v budoucnu, třeba za 20 či 30 let.

Nečas také v Bruselu připomněl problémy v oblasti klimatických změn a skutečnost, že prakticky zkolaboval systém obchodování s povolenkami na emise oxidu uhličitého. „Evropa je tímto jediná zatížena bez toho, aby byla dosažena globální shoda,“ upozornil premiér. 

Elektrárny Opatovice
Zdroj: ČTK/René Fluger

Boj s daňovými úniky ANO, sjednocování daní NE

Bruselský summit se kromě energetiky zaměřil rovněž na boj s daňovými úniky. Podle Nečase nelze očekávat, že by zamezení únikům přímých daní významně posílilo státní rozpočet. Česká republika se naopak chce zaměřit na podvody s nepřímými daněmi. Jde především o velmi složité transakce, kde je do řetězce zapojeno velké množství jednotlivých subjektů, uvedl.

„Neměli bychom žít v nějakých představách, že tam jsou nějaké zdroje, které se najdou, objeví a natečou do státního rozčpočtu,“ konstatoval premiér Petr Nečas.

„Boj proti daňovým únikům má naši podporu, ale na druhé straně by to nemělo vést k tomu, aby byly sjednocovány nebo harmonizovány přímé daně. Za bojem proti daňovým únikům se často skrývá sveřepá snaha harmonizovat daňový základ nebo daňové sazby přímých daní. Pro to my nejsme,“ dodal premiér.

České koruny
Zdroj: ČT24

Podle Nečase by efektivní zamezení podvodům kolem DPH mohlo v ČR přinést až desítky miliard korun ročně. Naopak určit objem úniků přímých daní je prý obtížné, protože v ČR má na ekonomice velký podíl průmyslu a finanční služby, ve kterých je velký podíl nadnárodních korporací ze zemí EU.

Premiér rovněž označil za úspěch, že se podařilo do závěrů summitu prosadit zmínku o problému s přetěžováním přenosových sítí elektřinou z jiných zemí. V případě ČR jde o elektřinu z větrných elektráren na severu Německa, která jde přes českou soustavu na jih Německa a mohla by v ČR podle energetiků způsobit i blackout. „Ten problém je nyní pojmenován a je to výzva Evropské unii, aby ho řešila,“ dodal Nečas.

V Bruselu se jednalo o energetice a daňových únicích (zdroj: ČT24)