SAP zaměstná hromadně autisty, mají talent na počítače

Berlín – Německá softwarová společnost SAP chce zaměstnat stovky lidí s autismem. Podle ní mají totiž jedinečný talent na informační technologie. Do roku 2020 by mělo být jedno procento zaměstnanců firmy, kterých je po celém světě 65 tisíc, sestávat právě z autistů. Informoval o tom britský server BBC News.

Díky autistům vzrostla v podniku produktivita práce

Poruchou autistického typu, včetně Aspergerova syndromu, trpí zhruba procento světové populace. Společnost SAP již šest lidí trpících autismem zaměstnává ve svých kancelářích v indickém Béngalúru, kde se testuje software. Podle firmy stojí tito zaměstnanci i za tím, že se v podniku zvýšila produktivita práce.

SAP chce teď autisty zaměstnat i v jiných zemích. „Pouhým zaměstnáváním lidí, kteří uvažují jinak a kteří podněcují inovace, bude SAP připraven čelit úkolům 21. století,“ prohlásila členka vedení SAP Luisa Delgadová.

  • Autismus je vrozené celoživotní postižení některých mozkových funkcí.
  • Důsledkem poruchy je, že člověk zcela nerozumí tomu, co vidí, slyší a prožívá.
  • V některých oblastech autisté naprosto selhávají, v jiných ale mohou uspět.
  • Někteří jsou nadprůměrně inteligentní a jsou schopni věnovat mimořádnou pozornost detailům.

SAP bude autisty nabírat ve spolupráci s dánskou sociální organizací Specialisterne, jež pomáhá lidem s autismem najít práci právě v rámci informačně-technologických společností.

SAP se soustředí na software vhodný pro potřeby podnikatelů a firem, například na programy pro správu mezd, evidenci zásob a vedení účetnictví. Proniká ale i do takzvaných „cloud“ technologií, které umožňují ukládat data a procesy přes internet na vzdálené servery jiných firem. Díky tomu pak mohou ušetřit na nákladech.  

Německá společnost SAP
Zdroj: ČT24/ISIFA

Celkem firma za první tři měsíce letošního roku hospodařila s čistým ziskem 520 milionů eur (13,4 miliardy korun), což bylo o 17 procent více než loni. Mezi konkurenty SAP patří hlavně americká společnost Oracle.

Vydáno pod