Inspekce už letos kvůli myším zavřela víc prodejen než loni za celý rok

Praha – Potravinářská inspekce nachází stále častěji v regálech obchodních domů stopy po hlodavcích. Letos kvůli nim musela dočasně zavřít už osm supermarketů – jako poslední prostějovský Interspar. „Letos jsme již uzavřeli víc prodejen než za celý loňský rok,“ komentuje počet hříšníků mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Pavel Kopřiva. Hygienici navíc tvrdí – škůdci se stále častěji dostávají i do kamionů, které potraviny převážejí.

První stopou pro inspekci je většinou díra v obalu. Nebo sušenky, které už evidentně někdo ochutnal. Někdy kontroloři dokonce vyfotí i samotného „viníka“. „Naštěstí nemůžeme říct, že by se jednalo o běžný prohřešek. Ale bohužel se s ním setkáváme častěji, než bychom si přáli,“ říká Kopřiva.

Jakou pokutu můžou podnikatelé dostat za mrtvé či živé myši v obchodě s potravinami? Teoreticky až tři miliony. V praxi ovšem jen několik desítek tisíc.

Interspar ani ostatní obchodní řetězce nechtěly problémy s výskytem hlodavců ve svých prodejnách komentovat. Podle deratizátorů vědí proč. „Potravinové obchodní řetězce působí v budovách, které budou mít vždy riziko přítomnosti hlodavců i ostatních škůdců,“ vysvětluje Pavel Rödl, autor metodiky speciální deratizace.

Definitivně se zbavit myší a jiných nevítaných návštěvníků supermarketů speciálním jedem trvá až několik týdnů, během kterých je nutné obchod zavřít. Tak dlouhou lhůtu ale prý málokterý řetězec dodrží. „Určitě by zavřeno neměl, protože by přišel o tolik peněz, že by to nebyl ochoten strpět,“ myslí si Rödl. Za kratší dobu se podle něj hlodavců zcela zbavit nelze.

Myším se v supermarketech líbí (zdroj: ČT24)

Pro člověka nicméně žádná zdravotní rizika nehrozí. Výkaly v prodejnách jsou totiž většinou staršího data. Lékaři přesto radí například plechovky před použitím omýt teplou vodou nebo používat brčka.

Rekordní pokuta za koninu

Inspektoři provedou každý rok v průměru 36 000 kontrol, chybu najdou až u 15 procent potravin. Stálicí je pro ně klamání spotřebitele – třeba u masa nastaveného vodou nebo falšovaného medu.

Mezi případy z poslední doby se objevilo také zaměňování koňského a hovězího masa, za což nyní udělila Státní veterinární správa rekordní pokutu přes 2,5 milionu korun firmě ze Zlínského kraje. Společnost Kovář Plus údajně prodávala koňské maso, které označovala jako hovězí – na trh dodala téměř 16 tun koniny od irského obchodního partnera. Pokutu už dříve dostaly také firmy Ikea a Tesco.