Zeman v Polsku: Solná aféra? Důležitější je ekonomika

Varšava – Prezident Miloš Zeman nepovažuje kauzu s polskou technickou solí za tak důležitou jako ekonomická témata. Se svým polským protějškem Bronislawem Komorowským proto jednal hlavně o energetice a dopravě. Sešel se i s premiérem Donaldem Tuskem. Zeman je v Polsku už na své třetí zahraniční cestě.

Zeman o kvalitě potravin hovořil jen krátce

„Až budu s panem prezidentem večeřet, naberu si ze slánky sůl a nebudu se ptát, z jakých zdrojů pochází,“ konstatoval český prezident. „Otázku polské soli považuji za méně důležitou než třeba PKN Orlen nebo investice ČEZ v Polsku,“ dodal. 

Česko-polské vztahy byly v poslední době značně pošramoceny kvůli nekvalitním potravinám, jež byly do tuzemska dováženy právě od severního souseda. Podle české Státní zemědělské a potravinářské inspekce jsou některé polské potraviny nevyhovující.

Polská strana se ale domnívá, že jde o snahu vytlačit polské produkty z českého trhu. Debaty odstartovaly už loni v únoru kvůli takzvané solné aféře, kdy polské firmy technickou sůl označenou jako jedlou prodávaly výrobcům uzenin, zpracovatelům ryb či pekárnám.     

Sůl
Zdroj: ČT24/Stippy.com

Zeman při příležitosti návštěvy Polska Komorowskému poděkoval za to, že mu prezident gratuloval již půl hodiny po vítězství v prvních českých přímých volbách hlavy státu. Prý si vzal na důkaz díků kravatu v poských národních barvách.

Zeman a Tusk vedli „interní rozhovor“ 

Po jednání s prezidentem země se Zeman vypravil k hrobu neznámého vojína, kde se zúčastnil pietního aktu. V deštivém odpoledni mu přihlížela řada Varšavanů. Kromě pěších vojáků čestné stráže se aktu zúčastnil i jízdní oddíl. 

Poté se český prezident sešel s předsedou polské vlády Donaldem Tuskem. O obsahu jednání Zemanova kancelář neinformovala. „Byl to interní rozhovor,“ sdělila pouze mluvčí Hana Burianová. Během dvoudenní návštěvy Polska se má Zeman sejít i s šéfkou Sejmu (dolní komory parlamentu) Ewou Kopaczovou.

Zeman byl v Polsku před dvanácti lety naposledy jako premiér a je znám svou podporou polské levice. „Zeman zmínil, že má k Polsku blízko a rád by navázal na situaci před 12 lety,“ prohlásil zpravodaj ČT Josef Pazderka. Český prezident vzal do Polska i manželku. Ta bude mít kromě oficiálních částí vlastní program. Vedle dětského domova se podívá i do nového Muzea historie polských Židů.

Pro Poláky je současný Miloš Zeman zatím trochu neznámý. Pamatují ho jako českého premiéra, který oživil Visegrádskou čtyřku. Všimli si rovněž jeho proevropských postojů. Kromě střední Evropy je zajímá i Rusko, vůči kterému je Varšava tradičně ostražitá. „Otázky propagace obchodu a investic směrem na východ, do Ruska, budí společně s informacemi o některých lidech z okruhu prezidenta Zemana v Polsku určité otazníky,“ konstatoval politolog Mateusz Gniazdowski.

Česko a Polsko se budou snažit vylepšit komunikaci

Zeman do Polska zamířil jen krátce poté, co severní sousedy navštívil premiér Petr Nečas (ODS). Také při této příležitosti padla řeč na potraviny. Tusk a Nečas se shodli mimo jiné na tom, že české i polské inspekční orgány začnou využívat podobné postupy při kontrolách kvality potravin. Tusk před novináři zdůraznil potřebu v této otázce zlepšit vzájemnou komunikaci.   

Petr Nečas
Zdroj: ISIFA/MAFRA/Dalibor Glück

Zemanovy zahraniční cesty

První Zemanova zahraniční cesta vedla do Bratislavy, poté navštívil Rakousko, na konci června by měl jet do Německa. Chystá se i na červnový bratislavský summit 18 evropských prezidentů. Na závěr roku by se měl vypravit do Afghánistánu za českými vojáky.

Naopak do Česka by mohly brzy přijet hlavy ekonomicky důležitých asijských států, jako jsou Singapur nebo Vietnam či Malajsie.

Vydáno pod