Dluhopisy přinesly státní kase téměř 20 miliard, Kalousek je spokojen

Praha - Konečný účet 20 miliard korun. Za tolik peněz si lidé na jaře objednali spořicí dluhopisy ministerstva financí. Je to zhruba o deset miliard méně než na podzim. Přesto považuje ministerstvo emisi za úspěšnou. Kromě lidí si dluhopisy mohou koupit i obce nebo nevládní organizace.

Celkem si stát na emisích dluhopisů půjčil 85,6 miliardy korun. Pro představu by to mohlo znamenat přes 600 kilometrů dálnic nebo téměř jeden nový jaderný reaktor v elektrárně Temelín. „Pokládám to za mimořádný úspěch a za mimořádnou důvěru k finanční politice vlády České republiky,“ říká ministr financí Miroslav Kalousek.

Jaké typy dluhopisů jsou nabízeny: jeden a půl roku, tři roky, pět a sedm let. Roční úrok se pohybuje od necelých dvou do tří procent. Výnos však nově podléhá 15procentní dani, i tak jsou ale podle ekonomů dluhopisy stále výhodné.

Emisní kalendář dluhopisů
Zdroj: ČT24/mfcr.cz

„Ta atraktivita spočívá v bezpečnosti a relativně slušné formě výnosu,“ potvrdil Michal Brožka, analytik Raiffeisenbank.

Emise budou pokračovat dvakrát ročně

„My bychom rádi pokračovali dvakrát ročně. Nyní domácnosti drží něco přes 3 procenta státních dluhopisů a chceme do budoucna, aby to bylo dejme tomu okolo 10 procent,“ doplnil Ondřej Jakob, mluvčí ministerstva financí.

Dluhopisy si koupili i jedni z největších kritiků vlády - odborové svazy

„To, čeho já si velmi vážím, jsou například objednávky místních organizací odborových svazů. Odboráři, kteří důrazně kritizují finanční politiku vlády, v okamžiku, kdy jde o jejich vlastní peníze, tak věří jenom finanční politice vlády a nakupují Kalouskovy dluhopisy,“ podotkl Kalousek. O jaké organizace přímo jde, ani za kolik si dluhopisy koupily, ale odboráři říct nechtějí.

„Jsou to tři odborové svazy, ale nepřejí si zveřejňovat svá jména,“ tvrdí Jana Kašparová, mluvčí Českomoravské konfederace odborových svazů. Odboráři tvrdí, že pro střadatele to je výhodný produkt a státu zas pomůže.

Další příležitost k nákupu přijde na podzim, kdy ministerstvo vydá novou emisi.

Dluhopisy přinesly státní kase na 20 miliard (zdroj: ČT24)
Vydáno pod