Sklenák o II. pilíři: Část úspor zestátníme, alternativou nižší penze

Praha – Sociální demokraté chtějí po případné výhře ve volbách zrušit druhý pilíř penzijní reformy. Co by následovalo, už má ČSSD vymyšlené. Dvě procenta odváděná lidmi by měla být převedena do pilíře třetího (penzijní připojištění) a tři procenta odváděná státem vrácena do průběžného systému - tedy zestátněna. V rozhovoru pro ČT24 to řekl stínový ministr práce a sociálních věcí Roman Sklenák (ČSSD). Ve hře zůstává i možnost převedení všech prostředků ze druhého pilíře do třetího. Pak by ale tito lidé brali nižší důchod.

Do druhého pilíře je od ledna možné přesměrovat tři procenta z odvodů na sociální pojištění a přidat dvě procenta ze svého příjmu. Zatím o něj není ale takový zájem, jaký by si vláda představovala, dosud do něj vstoupilo jen 32 tisíc lidí.

Spravedlnost především

Sklenák upozornil na to, že účastníci druhého pilíře mají garantovánu nižší penzi než ti, kteří do něj nevstoupí. „V případě, že bychom převedli do třetího pilíře celou částku z pilíře druhého a ti lidé by měli stejnou penzi jako ti, kteří se 2. pilíře neúčastní, tak by to nebylo spravedlivé,“ konstatoval Sklenák. 

Tři procenta, která nyní stát lidem dává, se přitom stávají jejich majetkem. Tyto peníze by ovšem měly být podle plánu ČSSD zestátněny, jinými slovy převedeny do prvního pilíře. „Já hovořím o principu. Jak bude přesně vypadat ta podoba, to bude na jednání parlamentu,“ řekl k tomu Sklenák. 

Zda se Vám vstup do druhého pilíře vyplatí, můžete zjistit díky důchodové kalkulačce na webu ČT24. Odkaz ZDE.

České bankovky
Zdroj: ČT24/ČNB

Variant je víc, hlavně se nesmí prohlubovat schodek

Podle něj je možná i druhá varianta, že se celá naspořená částka ze druhého pilíře převede do třetího pilíře. Tak by k zestátnění nedošlo. „Musí ale pak platit princip, že až lidé dosáhnou důchodového věku, budou pobírat nižší penzi,“ podotkl stínový ministr práce s tím, že obě varianty jsou možné. 

Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka:

„My nechceme lidi připravit o úspory, které do druhého pilíře během příštích měsíců poskytnou. Chceme jim dát možnost a zákonem upravit možnost převedení těchto prostředků do třetího pilíře (penzijního připojištění). Chceme také dát všem lidem možnost vrátit se do prvního pilíře.“

Každopádně by se mělo do budoucna spořit jen v jednom pilíři. „Ten rozdíl je zásadní v tom, že nebudou vyváděny z průběžného systému, který slouží k vyplácení penzí důchodcům v současné době. Už dnes je v deficitu. Pokud by se z něj vyváděly další prostředky, tak by se schodek prohluboval a zjevně by to směřovalo k tomu, že by důchody poklesly nebo by vůbec nebyly valorizovány,“ dodal Sklenák.

Veřejný důchodový systém v Česku je nadále v minusu, do něhož se dostal v roce 2009. Jen letos v prvním čtvrtletí byly výdaje na penze o 9,6 miliardy vyšší než příjmy. Uvedla to Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ). Schodek za první kvartál je podle ní ale zhruba o tři miliardy nižší než za stejné období loni či předloni.

Spoření
Zdroj: ČT24/ČT24/ISIFA

Penzijní reforma v Maďarsku:

Značnou změnou penzijního systému si prošlo i Maďarsko. Maďarští poslanci ji schválili v prosinci 2010, a podpořili tak ultimátum kabinetu Viktora Orbána.

Maďaři měli poté dvě možnosti - buď převést peníze ze soukromých penzijních fondů do státního, nebo v budoucnu přijít přibližně o sedmdesát procent důchodu. O reformě se tak často hovořilo jako o znárodnění úspor.

O druhý pilíř moc zájem není

Vláda odstartovala svou důchodovou reformu letos v lednu. Do konce dubna to udělalo podle ministerstva práce jen asi 32 tisíc lidí. Osoby nad 35 let se mohou do tohoto spoření na penzi zapojit jen do pololetí.

Na reformu se snáší kritika z více stran. Nezamlouvá se prezidentovi Miloši Zemanovi, opozici, řadě ekonomů ani odborům. Ty by chtěly prosadit vlastní verzi, která obnáší hlavně reformu třetího pilíře. Spoření ve druhém pilíři je podle nich výhodné jen pro lidi, kteří po celý život budou vydělávat nad 1,5násobek průměrné mzdy. Nyní by tak měli mít nad 37 500 korun.

Roman Sklenák o zrušení druhého pilíře (zdroj: ČT24)