Fico chce dodatečně zdanit fotovoltaiky, majitelé hrozí arbitráží

Bratislava - Podobně jako Česko dotovalo elektřinu ze solárních elektráren i Slovensko. Podle tamní vlády vysoké výkupní ceny zdražily energii pro koncové spotřebitele - podniky a domácnosti. Premiér Robert Fico proto nyní uvažuje o dodatečném zdanění výrobců této elektřiny. Ti už oznámili, že po takovém kroku by proti státu spustili arbitráže.

Vláda zvažuje, že majitelům fotovoltaických elektráren vyměří novou daň. „Pokud dojde k jakémukoliv zatížení této výroby elektrické energie z obnovitelných zdrojů, získané zdroje by se vrátily zpět do oblasti cen elektrické energie,“ konstatoval Fico. 

Staré a štědré výkupní ceny elektřiny ze slunce stanovoval stát za první vlády Roberta Fica tak, aby výstavbu elektráren podpořil. Elektráren ovšem vyrostlo víc, než čekal. „Je chybou úředníků, že nenastavili maximální roční limit pro připojení těchto elektráren tak, aby nebyla zatížená peněženka slovenských občanů,“ podotkla ředitelka Slovenské asociace fotovoltaického průmyslu Veronika Galeková.  

A jak je to s dotacemi na zelenou energii v Česku?

Vláda hodlá zastropovat příspěvek na obnovitelné zdroje energie, který platí koneční spotřebitelé v ceně elektřiny. Informoval o tom premiér Petr Nečas po jednání s předsedkyní Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alenou Vitáskovou. Částku nad stanovený limit by měla platit vláda ze státního rozpočtu.

Robert Fico
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Podle opozice zdaněním fotovoltaiky stát žádné peníze nezíská, naopak o ně v arbitrážích přijde. „Obávám se, že stát může přijít o další miliardy. A to by ceny energií opět zvedlo,“ řekl poslanec za SDKÚ-DS a člen hospodářského výboru Jozef Mikuš. 

Ze slunce pochází necelá tři procenta slovenské elektřiny. V příštích letech změna zřejmě nenastane. Velké fotovoltaické elektrárny se totiž už dva roky na Slovensku stavět nesmějí. Stát povoluje jen umísťování panelů na střechy domů. 

Solární elektrárna
Zdroj: Global Warming Images/Isifa/Rex Features

Ekologové vidí za kroky vlády její ambici dostavět dvě atomové elektrárny. „Celé tyto jaderné bloky půjdou jen na vývoz. Takže je logické, že se vláda snaží omezit obnovitelné zdroje, aby měla kapacitu v sítích,“ poznamenal Pavol Široký z Greenpeace. 

Slovensko dováží v současné době jen minimum elektřiny. Podle prognóz bude se současnými elektrárnami soběstačné ještě dlouho.

Fico uvažuje o dodatečném zdanění výrobců zelené elektřiny (zdroj: ČT24)