Češi vesměs prožijí prázdniny jako praví patrioti

Praha - Dovolenou v tuzemsku letos stráví skoro dvě třetiny Čechů. Místo přímořské pláže tak zvolí břeh českého rybníka a alpské štíty pak nahradí hřebeny Krkonoš. Většina z nich se ubytuje v penzionu nebo kempu. Zbytek pak zůstane na svých chatách a chalupách.

Turistické stezky v Krkonoších a na Šumavě tak budou i letos spíše připomínat dálnice. A pláže jihočeských rybníků zase mraveniště. Naopak fronty u pokladen hradů a zámků se letos zkrátí. „Tím, že roste sport, tak lidé spíše jezdí na kole, než by pěší turistikou objevovali krásy České republiky,“ říká tajemník Asociace cestovních kanceláří ČR Michal Veber. 

Argumentů pro prázdniny v tuzemsku je přitom hned několik. Při cestě autem nezabere cesta více než pár hodin, nemusí se řešit jazyková bariéra a navíc většinou je i cena nižší než v zahraničí. Zatímco za týdenní ubytování na Lipně může zaplatit rodina kolem šesti tisíc korun, u Balatonu je podobný pobyt vyjde o tři tisícovky dráž. 

Michal Veber, tajemník Asociace cestovních kanceláří ČR

„Čech je ochoten zaplatit daleko více v Maďarsku než v České republice nebo na Slovensku.“ 

Většina lidí však stále preferuje levnější hotely a penziony. Jejich majitelé se proto už chystají na sezonu. První turisty už přivítaly české autokempy, které jsou stále nejlevnější variantou ubytování. Ceny zůstanou zhruba na stejné úrovni jako loni. Nejčastěji přitom Češi jezdí do Středočeského kraje. Následují jižní a východní Čechy a oblíbená je i jižní Morava.

Dovolená vhodná pro handicapované 

Vítězem šestého ročníku prestižní soutěže o Evropskou destinaci nejvyšší kvality se stalo Lipno. Podle poroty jde o místo, které podle odborné poroty nabízí nejatraktivnější a zároveň nejpohodlnější vyžití pro handicapované. Největší předností pro porotce se stala Stezka korunami stromů, jako na jedinou se na ni dostanou i vozíčkáři. Cestování bez bariér se tak i v Česku stává trendem mezi cestovními kancelářemi.