Evropa, Čína i Afrika: „Mor“ absolventů bez práce se šíří světem

Atény - Vysokoškolský diplom by měl zjednodušit hledání práce. Nezaměstnanost mladých ale poslední dobou roste po celém světě a nevyhýbá se ani absolventům. Nejhorší situace zůstává v zemích jižní Evropy, jež nejvíc poznamenala ekonomická krize. Podobně tomu je ale i třeba v Číně, na Blízkém východě nebo v Africe.

Absolutním rekordmanem v nezaměstnanosti lidí ve věku do 25 let je v současnosti Španělsko, kde nemá práci prakticky každý druhý. V těsném závěsu jej následuje Řecko. V Německu je bez práce necelých osm procent mladých. A stejně je na tom i Čína. „Začal jsem hledat práci už v září a oslovil jsem hodně různých firem. Jenže jen asi polovina z nich mi dala šanci, abych se přišel ukázat na pohovor. Nakonec z toho ale nikdy nic nebylo,“ konstatoval postgraduální student Čchen Š. 

O jedno místo se v Číně ucházejí tisíce zájemců

Čchen už je přitom dva roky bakalář, státnice složil na jedné z nejlepších škol v zemi. Chtěl ale pokračovat ve studiu, aby mohl zaměstnavateli nabídnout lepší znalosti. Teď toho lituje a rozhodně není sám. Šanci na práci mají podle aktuálních čísel jen asi tři absolventi z deseti. „Teď je tady taková situace, že na jedno pracovní místo čekají tisíce zájemců,“ podotkl student. 

Nezaměstnanost trápí mladé lidi po celém světě (zdroj: ČT24)

Čínská ekonomika přitom roste nejvíc ze všech světových hospodářství. S nezaměstnaností mladých se ale potýká třeba i Slovensko, které se také podle posledních údajů úspěšně vyhýbá evropské krizi. Práci tam marně hledá 36 procent lidí do pětadvaceti let. „Slovenská ekonomika sice roste, ale ne tak rychle, aby to stačilo na zmírnění nezaměstnanosti. Podle mě to bude ještě horší,“ konstatoval analytik ČSOB Petr Dufek. 

Problémům s prací pro mladé se nevyhnul ani Blízký východ a severní Afrika, kde práci hledá skoro čtvrtina mladých. O něco lépe je na tom Afrika jižně od Sahary. S nedostatkem pozic pro absolventy se ovšem potýkají rovněž Spojené státy, Latinská Amerika a například i Karibská oblast.

Vydáno pod