Medvěděv k Temelínu: V případě naší výhry přiteče do ČR 156 miliard korun

Moskva/Soči/Praha - Český průmysl by mohl získat ruské investice ve výši až 156 miliard korun, pokud by v tendru na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín zvítězilo rusko-české konsorcium. Po jednání s premiérem Petrem Nečasem to řekl jeho ruský protějšek Dmitrij Medvěděv. O zakázku teď soupeří s americkou společností Westinghouse. Medvěděv také hovořil o tom, že se podle něj nemá rusko-česká hospodářská spolupráce opírat jen o strategické projekty. Podpořil třeba rozvoj drobného a středního podnikání.

„Pokud si získáme české partnery, český průmysl získá investice do šesti miliard eur,“ prohlásil Medvěděv. Předseda ruské vlády před novináři vyjádřil své přesvědčení, že rozhodnutí o vítězi temelínského tendru bude „transparentní a objektivní“. Nečas následně prohlásil, že právě takové ujištění Medvěděvovi dal. „Výběrové řízení proběhne transparentně a nejlepší nabídka vyhraje,“ prohlásil předseda české vlády.

O dostavbu jihočeské jaderné elektrárny nyní mají zájem rusko-české konsorcium firem Škoda JS, Atomstrojexport a Gidropress a japonsko-americká společnost Westinghouse. Zájemci o dostavbu v současné době dokončují své cenové nabídky. Ve prospěch „své“ firmy pravidelně lobbují významní politici z Ruska i Spojených států.

„Westinghouse nebude komentovat údajné nabídky na ruské investice výměnou za úspěch v tendru na rozšíření Temelína. Takové postupy jsou v rozporu s pravidly hospodářské soutěže v ČR i v EU a navíc nemají nic společného s požadavky tendru, jehož cílem je vybrat nejbezpečnější a nejefektivnější jadernou elektrárnu,“ reagoval na Medvěděvovo vyjádření Mike Kirst, evropský viceprezident Westinghouse.

Kalousek pochybuje o efektivnosti dostavby Temelína

Společnost ČEZ, vlastník Temelína, chce o vítězi tendru rozhodnout letos na podzim, stavba dvou nových bloků by měla být dokončena v roce 2025. Český ministr financí Miroslav Kalousek ale v současnosti pochybuje o efektivnosti dostavby. Původně byl podle něj Temelín vypočítán na daleko vyšší ceny elektřiny, než jsou teď, a budoucnost těchto cen je velmi nejistá, sdělil před pár dny Hospodářským novinám. Cena elektřiny na burze se totiž od doby vyhlášení tendru propadla o třetinu.

„Interval různých analytiků a analýz je někde mezi 70 až 100 eury za megawatthodinu – to je cena elektřiny potřebná pro to, aby byl Temelín rentabilní,“ říká energetický analytik J&T Michal Šnobr. Nyní se ale silová elektřina prodává za cenu pod 40 eury za megawatthodinu. Tento rozdíl by pravděpodobně zaplatili odběratelé na účtech za elektřinu. Jakou částkou by měl stát výkupní ceny elektřiny z Temelína garantovat, zatím není jasné.

Hodnota investice se odhaduje na 200 až 300 miliard korun a nové bloky by měly více než zdvojnásobit výkon Temelína, který nyní činí 2000 megawattů.

Výběrového řízení se účastnila také francouzská společnost Areva, ČEZ ji však loni v říjnu z tendru vyloučil s poukazem na závažná pochybení. Areva jakékoli chyby odmítá a snaží se do tendru vrátit.

V poločase finálové bitvy zatím nad rusko-českým konsorciem MIR 1200 údajně vede americký Westinghouse – z průběžného hodnocení nabídek totiž vzešla ta zámořská lépe. Své propočty ale ČEZ drží pečlivě pod zámkem. Stejně jako cenové nabídky obou uchazečů, kteří chtějí v Temelíně stavět.

Nečas se ovšem vůči Kalouskovým výrokům vymezil. Podle premiéra jsou jaderné zdroje naprosto zásadní pro energetické zásobování nejenom českých domácností, ale především českého průmyslu.

„Jedná se o soukromý názor pana Kalouska, nikoliv názor vlády. Je třeba brát v potaz, na základě jakých podkladů k tomuto soukromému názoru (Kalousek) dospěl. Je velký rozdíl mezi účetním-politikem, který je svým duševním obzorem schopen dosáhnout maximálně roční účetní uzávěrky či jednoho volebního období, a státníkem, který přemýšlí nad tím, co se bude se zemí dít kolem roku 2030,“ konstatoval premiér.

Dmitrij Medvěděv a Petr Nečas
Zdroj: ČTK/AP/AP Photo/RIA-Novosti, Yekaterina Shtukina

Nečas: V Rusku je velký potenciál pro české investice

Česká republika vidí v Rusku podle Nečase velký prostor pro české investice, zároveň ČR uvítá ruské investice v Česku. „Mohu říci, že velice vnímáme dynamicky se rozvíjející ruskou ekonomiku. Vidíme tam velkou možnost českých investic, ale zrovna tak přivítáme ruské investice v České republice,“ uvedl Nečas, podle něhož mají vztahy obou zemí potenciál, který by měly využít.

Putin: ČR je pro Rusko tradičním partnerem

Premiér Nečas po setkání se svým protějškem Dmitrijem Medvěděvem v Moskvě zamířil do Soči za prezidentem Vladimirem Putinem. Ten při schůzce prohlásil, že Rusko pokládá Českou republiku za tradičního partnera a spolupráci s ní přikládá velký důraz. Zároveň ocenil, že obchod mezi oběma státy už během loňského roku dosáhl předkrizové úrovně.

Nečas zase označil Rusko za strategického hospodářského partnera. „Hovoříme o tom, že české firmy mají zájem nejen obchodovat s Ruskem, ale také v Rusku investovat a podnikat,“ citovala Nečase ruská agentura ITAR-TASS.

Medvěděv podle agentury ITAR-TASS navrhl Nečasovi odstranit investiční nevyváženost v hospodářských vztazích. Projevuje se podle ruského premiéra tím, že v Rusku je českých investic mnohem víc než ruských v České republice. „Je zřejmě třeba posoudit, co by bylo možné udělat pro upevnění spolupráce v této sféře,“ řekl předseda ruské vlády.

Vcelku je ale Medvěděv s úrovní obchodních vztahů spokojen. „Obchodní výměna dosahuje hranice deseti miliard dolarů a roste prakticky každoročně,“ upozornil. Na pozadí stagnace a „jisté nestability“ v Evropě je tato skutečnost podle předsedy ruské vlády zvlášť významná.

Rusové by taky rádi získali jednodušší přístup do Česka uvolněním vízového režimu. Do ČR jich totiž míří stále víc – například v dubnu jen konzulát v Moskvě udělil rekordních 51 000 víz a to je víc než kterýkoliv jiný konzulát na světě za celý rok.

Po leteckém přesunu z ruské metropole do Soči Nečas odcestuje do Petrohradu, kde se v úterý zúčastní konference o obchodní a ekonomické spolupráci obou zemí. Ve středu čeká předsedu vlády, ministra průmyslu a obchodu a jejich doprovodnou podnikatelskou delegaci návštěva uralského Jekatěrinburgu.

Vydáno pod