V Severní Koreji se objevují první zárodky kapitalismu

Pchjongjang – Severokorejská vláda částečně mění svoji hospodářskou politiku – bude poskytovat peníze tamním podnikům a zároveň jim ponechá i část jejich zisku. Firmy pak budou moci samy rozhodnout o tom, kam a jak budou investovat.

Průmyslově zaostalá a hladomorem zmítaná Severní Korea se snaží o zlepšení svého ubohého stavu. Vláda proto vydala nová opatření, kterými chce docílit rychlejší výroby a zajistit pro lidi dostatek jídla.

„Ve zkušební době, která byla od 1. dubna, jsme aplikovali nové ekonomické metody do oblastí průmyslu a zemědělství. Farmáři si mohou nechat část toho, co vypěstují, a začít rozšiřovat své farmy. Firmy zase můžou vyrábět, kolik chtějí,“ vysvětluje profesor Ri Ki Song ze severokorejského Institutu ekonomie.

Uvolnění se má týkat i zaměstnanců továren. Nově totiž budou moci podniky samy rozhodovat o jejich počtu a hodnocení. „Firmy teď začnou platit své zaměstnance podle toho, jak pracují. Také můžou investovat do nových technologií, tím by mohly vyrábět rychleji,“ dodává Ri Ki Song.

O tom, že by nová hospodářská politika mohla vést až k transformaci na tržní ekonomiku, ale analytik GE Money Bank Petr Gapko pochybuje. „Tyto prostředky jsou určené pouze k urychlení produkce a nastartování ekonomiky. Neměly by pokračovat k přetvoření ekonomiky na tržní. Je to určitě krok kupředu. Jedná se o částečné napravení žalostného stavu, který v Severní Koreji teď je,“ říká.

Severní Korea v ekonomice mění směr (zdroj: ČT24)

Severní Korea stále hrozí jaderným útokem a válkou. Kvůli její únorové zkoušce na ni Rada bezpečnosti OSN uvalila ještě přísnější sankce – zmrazila a zablokovala všechen finanční majetek a účty severokorejským podnikům v cizině. Zakázala také dovoz aut, drahých kamenů a dalšího luxusního zboží do izolované země.