Babiččin, tradiční, staročeský: Výrobci potravin sází na sentiment

Praha – Výrobci potravin našli nový způsob, jak přilákat pozornost ke svému zboží – sázejí na tradici. Přibývají proto názvy jako „tradiční“, „selský“, „babiččin“ nebo „původní“. Jejich používání však nikdo nehlídá, proto kontroloři potravin upozorňují, že takové názvy rozhodně nemusí být zárukou kvality.

Jakmile něco chutná jako od babičky, většinou to bývá ta nejlepší vizitka. A přesně na to teď sázejí i obchodníci: babiččiny játrové knedlíčky, babiččina zeleninová směs, babiččina bábovka, těstoviny nebo babiččina mouka.

Tam, kde babička chybí, pomáhají jiné zaručené názvy – namátkou třeba „tradiční“, „původní“ a „staročeský“. V regálech jsou i balíčky polévek „jako od maminky“ nebo „tradičně válených selských“ těstovin.

Používání podobných atributů v názvech potravin není nijak regulováno, čehož výrobci využívají – zákazníci totiž na takové názvy slyší. „Je to příklon ke starému, poctivému. Evokuje to dobu za první republiky, že se to dělá v menších firmách, že tam na to babička dohlíží nebo je to její původní recept,“ vysvětluje podstatu marketingového triku kreativní ředitel agentury Euro RSCG Eda Kauba.

Jenže opravdové babičky do bábovky emulgátor a barviva většinou nedávají. Stejně tak tyto složky chybí i v opravdových haluškách. V obchodech jsou ale stabilizátory a éčka běžnými přísadami v „zaručeně původních recepturách“.

„My jsme při našem testu odhalili babiččiny těstoviny, které neobsahovaly vejce, byť bychom je tam v tradiční výrobě čekali,“ uvádí jeden z příkladů odbornice na potraviny ze serveru Vitalia.cz Kateřina Čepelíková.

Úplně volnou ruku při pojmenovávání výrobků nicméně firmy nemají. Jsou totiž i zapovězené názvy – alespoň pro potraviny vyrobené v Česku. „Na výrobcích nesmí být uvedeno: domácí, syrové, čerstvé, živé … Taková je speciální vyhláška ministerstva zemědělství,“ říká Josef Duben ze Státní veterinární správy.

Tato pravidla bývají nejčastěji porušována na farmářských trzích, kde jsou jako „domácí“ označeny tlačenky nebo sádlo. Pokuty, které za to kontroloři rozdávají, dosahují výše několika tisíců korun.