Nečas: „České firmy nabízí Rusku západní kvalitu a východní ceny“

Petrohrad - Tuzemské podniky budou dodávat generátory pro ruské vodní elektrárny. Podnikatelé, kteří doprovázejí premiéra Petra Nečase na návštěvě Ruska, již podepsali v Petrohradu příslušné smlouvy - za stovky milionů eur. Cestu zakončí delegace ve středu v uralském Jekatěrinburgu. Podle Nečase mají české firmy v Rusku dobré jméno. „Dokážou nabídnout vhodný poměr mezi kvalitou a cenou - máme západní kvalitu a východní ceny,“ řekl český premiér.

Nečase doprovázejí desítky podnikatelů. Zástupci českých firem v Petrohradu podepsali celkem pět dohod či memorand. Tuzemské podniky budou do Ruska dodávat mimo jiné generátory pro vodní elektrárny, spolupracovat budou také při výstavbě závodu na výrobu štěrku. „Z hlediska obchodně-ekonomického je tato Nečasova zahraniční cesta určitě úspěch. Tradičně jsme pro Rusy žádanými partnery,“ prohlásila novinářka Petra Procházková s tím, že je ovšem otázkou, jakou politickou daň za to Česko platí.

Dohody byly podepsány v úvodu česko-ruské konference o obchodní spolupráci, kterou premiér Nečas zahájil. Například česká firma TES Vsetín se dohodla s ruskou společností Nord Hydro na dodávce generátoru pro vodní elektrárnu, kterou Nord Hydro staví. Hodnota této dodávky je tři miliony eur (78 milionů korun) a je součástí letos uzavřené rámcové smlouvy na dodání 56 generátorů za celkem 20 milionů eur. Smlouva platí do roku 2020. Vsetínská firma už pro ruskou stranu dodala generátor pro elektrárnu v Rjumjakoski, která by měla být zprovozněna letos v červnu.

Ondřej Soukup, redaktor Hospodářských novin: 

„Je to (kontrakty) vlastně taková třešnička na dortu, vyvrcholení dlouholeté snahy. Nadstandardní je ale to, že premiéra Nečase přijal jak ruský prezident, tak i premiér. To ukazuje, že pozice České republiky je tu silná, což pomáhá i při zajišťování hospodářských kontraktů.“

Investice
Zdroj: ČT24/ISIFA

Další uzavřená dohoda se týká projektu na průzkum a využití naleziště stavebního kamene. Na zakázce, jejíž součástí má být i dodávka drticí linky, se bude podílet mezinárodní skupina Alta, do které patří například české firmy Škoda Machine Tool, TOS Kuřim či ČKD Blansko. Alta bude pro podnik OAO Lenstrojdětal zpracovávat výstavbu závodu na výrobu štěrku. Hodnota projektu se odhaduje na 25 milionů eur (téměř 650 milionů korun).

Setkání s Medvěděvem patřilo hlavně otázce Temelína

Nečas se už v pondělí sešel v Moskvě s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a v Soči s premiérem Dmitrijem Medvěděvem. Diskutovali především o ekonomické spolupráci obou zemí, například o tendru na dostavbu jihočeské Jaderné elektrárny Temelín. Medvěděv řekl, že pokud by zakázku získalo česko-ruské konsorcium firem, Česká republika by mohla získat investice až za šest miliard eur.

Petrohrad
Zdroj: ČT24/Martin Šesták

Cestu provázejí komplikace. Vládnímu letounu na palubě s premiérem v neděli prasklo čelní sklo. Program také krátce zdržela drobná dopravní nehoda vládní kolony. Speciál už ale přistál v Jekatěrinburgu.

Obchod s Ruskem dlouhou dobu ovlivňovaly špatné politické vztahy. Teď má ale Česko opět našlápnuto vrátit se zpět do čísel z éry RVHP. Tehdy ale obchodování se zeměmi Sovětského svazu tvořilo téměř polovinu československého exportu. Dnes se na českém vývozu Rusko podílí necelými čtyřmi procenty.

Z České republiky se v současné době do Ruska nejčastěji vyvážejí osobní automobily, autodíly nebo počítače a telefony. České firmy ale na ruském trhu uspěly třeba i s kancelářským nábytkem. „Pozitivní věci jsou ty, že Rusové platí, platí dopředu, platí bez řečí, jsou poměrně vstřícní, jsou tolerantní k případným chybám, které se ale nesmí opakovat,“ konstatoval Pavel Novák, ředitel Elekonu. V posledním průzkumu se dokonce české firmy poprvé shodly, že budoucnost svého vývozu vidí právě v Rusku.