Soul: Stavebníci se krize nebojí. Byty nutí kupovat své zaměstnance

Soul - Zaměstnanci jihokorejských stavebních firem tvrdí, že jsou nuceni kupovat byty, které se nedaří prodat. Mají tak firmám zabránit, aby skončily v úpadku. Trh s nemovitostmi v Jižní Koreji totiž prochází významnou krizí.

V roce 1998 si Kim Keon-Hoon (44 let) koupil od svého zaměstnavatele, stavební společnosti, svůj první byt. Později ho prodal. O deset let později mu bylo řečeno, aby si koupil druhou nemovitost, neprodejný apartmán v Soulu za 800 milionů wonů (zhruba 14,3 milionu korun). Kdyby to neudělal, dostal by od svého zaměstnavatele špatný posudek.  

Kim Keon-Hoon, vedoucí zaměstnaneckých odborů

„Během světové krize shánělo mnoho společností peníze tak, že tlačilo na své zaměstnance, aby si koupili byty. Takže když firma navrhla, že to uděláme znovu, nebyla vhodná atmosféra na nějaké námitky.“ 

Podle korejské federace stavebních odborů nutilo své zaměstnance k podobným praktikám pět zdejších firem. Podařilo se jim tak prodat zhruba 1 100 neprodaných bytů v hodnotě 454 miliard korejských wonů (asi 8,1 miliardy korun). Taková pomoc zaměstnavateli byla pro Korejce v době krize samozřejmostí. Teď jim ale zůstaly mnohamilionové dluhy. 

Jižní Korea: Krize trhu s nemovitostmi (zdroj: ČT24)

Kim si na nákup bytu půjčil 500 milionů wonů (8,9 milionu korun), měsíčně teď splácí tři miliony (kolem 53 600 korun). V roce 2008 se jihokorejský trh s nemovitostmi začal propadat. „Pokud se realitní trh nezotaví, mohou se stavební firmy kdykoliv znovu potýkat s problémy ve stavebnictví a s další peněžní krizí,“ vysvětluje realitní specialista jihokorejské banky Kookmin Park Won-Gap. 

Za poslední čtyři roky se přitom ceny bytů výrazně propadly. Jen v Soulu klesla jejich hodnota podle ratingové agentury Moody's až o 15 procent.