Nejlepší místo na světě? Podle OECD Austrálie

Praha - Nejlepším místem na Zemi pro život je Austrálie, a to už třetím rokem po sobě. Tvrdí to alespoň letošní index kvality života, který vypracovala Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Tento ukazatel se zaměřuje na životní úroveň v 36 zemích světa podle 11 kritérií, jako jsou například zdraví, výše příjmů, zaměstnanost, bydlení, bezpečí nebo využití volného času. Česká republika a Slovensko skončily v hodnocení až v třetí desítce.

Do první pětky se opět dostaly severské země - konkrétně Švédsko, Kanada, Norsko - a také Švýcarsko. Spojené státy jsou šesté, Británie desátá, Německo 17. a Francie 18. Česko skončilo 22. za Japonskem, Slovensko 26. za Polskem, ale před Jižní Koreou. Na konci sledovaných zemí je Turecko, zatímco Rusko je páté odspoda.

Austrálie obhájila prvenství díky celkové síle svého hospodářství, které těží ze světového zájmu o její nerostné bohatství. 73 procent obyvatelstva ve věku od 15 do 64 let má zaměstnání, průměrná délka života dosahuje 82 let. V ČR je to 66 procent a skoro 78 let, na Slovensku 59 procent a 76 let.

OECD

„Austrálie si vede výjimečně dobře v zajišťování blahobytu, o čemž svědčí skutečnost, že se řadí mezi vedoucí země ve velkém počtu kritérií v indexu kvality života.“

Ovšem Česko je nadprůměrné ve školství a v oblasti bezpečnosti, průměrné v životním prostředí, říká OECD. Jenže v ostatních kritériích zaostává. Předhání Slovensko ve většině kritérií kromě životního prostředí, množství volného času, bezpečnosti a společenského života.

Roční příjem průměrné domácnosti je v Česku zhruba 17 000 dolarů (340 000 korun). Jde o číslo nižší, než je průměr OECD 23 000 dolarů (462 000 korun). Na Slovensku je to ještě méně, konkrétně 16 700 dolarů (335 500 korun).

Nejvyšší příjmy mají podle OECD obyvatelé Spojených států - 38 000 dolarů (763 000 korun). Tady ale OECD upozorňuje na obrovské rozdíly, kdy 20 procent nejbohatších bere osmkrát více než 20 procent nejchudších. USA jsou také hluboko pod průměrem co do času stráveného v práci na úkor aktivit ve volném čase, kdy jsou spolu s Austrálií za Polskem a tuzemskem.

A přestože jsou Spojené státy na prvním místě i co se kvality bydlení týče, Švýcaři a Norové vedou v obecné spojenosti se životem, což je proložené i uspokojením ze zaměstnání. V poměru pracovního nasazení a volného času jsou na tom nejlépe Dánové a pak Nizozemci a Norové.

Švýcarsko
Zdroj: ČT24/Isifa/Capital Pictures

Třetí nejbezpečnější místo na světě je Polsko

Nejbezpečnější je už tradičně Japonsko a Kanada s překvapivě třetím Polskem. Nejlepšímu zdraví a zdravotní péči se těší na Novém Zélandu, dále v Austrálii a ve Švýcarsku. Nejlepší vzdělávací systém mají ve Finsku, které je ale obecně až na 12. místě, dále v Japonsku a Švédsku, které je naopak první v životním prostředí, kde následují Británie, Norsko a Island.

Žebříček indexu kvality života

1. Austrálie

2. Švédsko

3. Kanada

4. Norsko

5. Švýcarsko

6. USA

7. Dánsko

8. Nizozemsko

9. Island

10. Británie

11. Nový Zéland

12. Finsko

21. Japonsko

22. Česko

23. Itálie

24. Izrael

25. Polsko

26. Slovensko

27. Jižní Korea

28. Portugalsko

29. Maďarsko

30. Řecko

Zdroj: OECD