Plán MF: Z velkých kampeliček se stanou banky

Praha - Přísnější pravidla pro družstevní záložny. Podle informací České televize počítá návrh ministerstva financí s tím, že by se z velkých kampeliček s vklady nad 5 miliard korun měly stát banky. O změnách bude zítra jednat vláda. V záložnách má peníze asi 55 tisíc lidí. Zatím poslední kampeličkou, která se dostala do problémů, je Metropolitní spořitelní družstvo - kvůli údajně podezřelým půjčkám.

Kampelička prý dělá, co může

„V současné chvíli nedokážeme říct, kdy dojde k odblokování účtů, avšak činíme veškeré možné kroky, aby se tak stalo v řádech dní,“ uvádí Metropolitní spořitelní družstvo.

Klienti získávají informace pomocí e-mailů nebo webových stránek. Všech deset poboček je zatím uzavřeno. Většina střadatelů se ale o svoje peníze nemusí bát. Družstvo má ze zákona povinné pojištění, které úplně kryje vklady až do 2,5 milionu korun. Na českém trhu působí v tuhle chvíli 13 záložen. Klienty lákají hlavně na úroky vyšší, než nabízejí banky.

„Záložny se právě proto, aby byly schopné platit vyšší úrokové sazby z vkladů, musely chovat rizikověji,“ potvrzuje mluvčí ČNB Marek Petruš.

Metropolitní spořitelní družstvo totiž není jediné, které se v poslední době dostalo do problémů. Jen za poslední 3 roky přišly o licenci 3 společnosti. Ministerstvo financí se proto snaží pravidla pro záložny upravit. Kvůli vyššímu riziku by třeba mohly platit vyšší pojištění vkladů. Větší kampeličky by musely získat skutečnou bankovní licenci, a složit tak základní kapitál půl miliardy korun.

Z některých kampeliček se stanou banky (zdroj: ČT24)