Policie zakročila a digitální měna od Liberty Reserve končí

New York - Americké úřady zatkly pět lidí a uzavřely firmu Liberty Reserve. Podle nich poskytovala digitální platební systém, který využívali počítačoví zločinci z celého světa. Firma se měla podílet na praní špinavých peněz v řádech miliard dolarů. Sídlila na Kostarice, kde se stále skrývají další dva její zaměstnanci.

Firma Liberty Reserve byla podle americké prokuratury jedním z hlavních světových prostředníků pro distribuci, skladování a praní špinavých peněz. Po světě měla více než milion uživatelů, z toho 200 tisíc ve Spojených státech. Naprostá většina jejich aktivit byla podle amerických úřadů zločinecká. 

Preet Bharara, státní zástupce pro jižní obvod New Yorku

„Může to být největší případ mezinárodního praní špinavých peněz, který kdy Spojené státy řešily.“

Od vzniku v roce 2006 firma podle amerických vyšetřovatelů pomohla vyprat přes šest miliard dolarů, které pocházely z řady nelegálních činností. Jednalo se o škálu od dětské pornografie po počítačové útoky na bankovní systémy. 

Společnost Liberty Reserve a její digitální měna končí (zdroj: ČT24)

Soumrak digitálních měn?

Společnost údajně na černém trhu poskytovala digitální měnu - tu tvoří převoditelné jednotky, které je možné vyměnit za hotovost. V posledním desetiletí se její použití rozšířilo a vzbudilo pozornost médií a finančních kruhů. Nejznámější digitální měna se nazývá bitcoin, ta prý ale s Liberty Reserve nemá nic společného. 

Preet Bharara, státní zástupce pro jižní obvod New Yorku

„Firma Liberty Reserve byla záměrně vytvořena a strukturována tak, aby usnadnila trestnou činnost. Šlo především o bankovní černý trh.“ 

Bankovní účty a internetové servery spojené s Liberty Reserve už bezpečnostní služby zablokovaly. Úřady ve Španělsku, na Kostarice a ve Spojených státech pak zatkly pět lidí, mezi nimi i zakladatele firmy Arthura Budovského a jeho nejbližší spolupracovníky Vladimira Katse a Azzedine El Amineho. Po dalších dvou zaměstnancích policie pátrá na Kostarice.