Slovenští důchodci možná přijdou o práci, místa obsadí absolventi

Bratislava - Pracující důchodci na Slovensku mají uvolnit pozice tamním absolventům škol. Přišla s tím vláda premiéra Roberta Fica kvůli vysoké nezaměstnanosti. Ta by se tak mohla snížit až o desítky tisíc lidí. Ministerstvo sociálních věcí chce vyjít vstříc zaměstnavatelům, kteří budou mít možnost výběru. Důchodový věk má být nově důvodem k ukončení pracovního poměru. Na slovenských úřadech práce je v současné době evidováno zhruba 390 tisíc lidí.

Míra nezaměstnanosti dosahuje na Slovensku 14,4 procenta. „Bude na zaměstnavateli, aby si vybral, zda si ponechá důchodce, nebo zaměstná mladého člověka,“ řekl ministr práce Ján Richter. Vládní strana Smer-SD přitom dlouhodobě prosazovala spíše posílení práv zaměstnanců. Jedná se tedy o zásadní obrat. 

Plat, nebo důchod - ne obojí, říká opozice

Opozice zase přišla s návrhem, aby úředníkům v důchodovém věku stát nevyplácel současně penzi a mzdu. Zhruba 20 tisíc státem placených pracujících důchodců by si mělo vybrat, zda budou pobírat plat, nebo důchod. 

Ilustrační foto
Zdroj: Getty Images/Sean Gallup

Slovensko trápí v porovnání s jinými zeměmi EU jedna z nejvyšších nezaměstnaností. Vysoký počet lidí bez práce se od propuknutí globální ekonomické krize řadí k největším problémům hospodářství země. Slovenská ekonomika podle ekonomů dokáže vytvářet vyšší počet nových pracovních míst jen v období silného hospodářského růstu, který země naposledy zaznamenala v roce 2008. Tehdy se míra nezaměstnanosti na Slovensku pohybovala kolem osmi procent.   

Pracující důchodci na Slovensku si přivydělávají k penzi, jejíž průměrná výše loni představovala 376 eur (9 730 korun) měsíčně a nedosáhla tedy ani polovinu průměrné mzdy v ekonomice. Nevládní institut zaměstnanosti upozornil, že zhruba každý osmý penzista do 65 let má ze zaměstnání vyšší příjem, než je jeho starobní důchod. Richter ovšem upozornil, že mnoho penzistů vykonává slabě placenou práci, o kterou by patrně nebyl zájem.

Senior
Zdroj: ČT24/Jan Langer
Vydáno pod