Súdán si chce „osladit“ skomírající ekonomiku vývozem cukru

Chartúm - Súdán se chce stát jedním z předních světových vývozců cukru. Výrazným zvýšením jeho produkce se snaží dát do pořádku svou ekonomickou situaci, která se zhoršila po rozdělení země. Záměr by zemi mohl vyjít. Jako jediný v regionu má totiž příznivé podmínky pro pěstování třtiny.

Súdán trápí zejména vysoká inflace, která se v dubnu vyšplhala podle oficiálních čísel nad 40 procent. Propad pocítila země po poklesu dodávek z ropných polí Jižního Súdánu do rafinerií na severu.

Právě vývoz cukru by měl doplnit chybějící peníze ve státní pokladně. „V Súdánu je cukrovar pro výrobu přibližně 10 milionů tun rafinovaného cukru. Projekt se začal realizovat letos na Bílém Nilu,“ konstatoval ředitel Kenanského cukrovaru El Zain Mohammed Ahmed.

Země se chystá stát jedním z největších dodavatelů cukru na světě do roku 2020. Súdánským cílem je vyvážet stejné množství cukru jako Brazílie. Největším exportérem a druhým největším odběratelem je teď Evropská unie.

„Náš export směřuje hlavně do EU nebo do Evropy. Produkujeme ročně 400 tisíc tun rafinovaného cukru a ještě 200 tisíc tun surového pro zpracování v Kenanském cukrovaru,“ řekl Ahmed. 

image_472034
Zdroj: ČT24

V Kenaně se chystají do roku 2015 zvýšit produkci cukru více než dvojnásobně. Projekt má ale své kritiky, podle kterých je tento cíl súdánských cukrovarů nereálný.

„Úspěch tohoto velkolepého projektu závisí na možnostech, které budou mít cukrovary k dispozici. Je to velmi ambiciózní plán. Myslím, že nedostatek financí a špatná infrastruktura se mohou stát překážkami pro jeho dosažení, možná dokonce jen pro polovinu z tohoto návrhu,“ míní profesor ekonomie na Univerzitě v Chartúmu Mohammed Al-Jak. 

Drahý cukr vyvolal v minulosti v Súdánu nepokoje

Zvýšení produkce cukru je pro politiky důležité nejen kvůli stavu státní pokladny. V zemi, kde si lidé sladí i pomerančový džus třemi lžícemi, je cukr velmi důležitou surovinou. Jeho zdražení v minulosti vedlo k nepokojům i odstoupení prezidenta.

Súdán nově sází na vývoz cukru (zdroj: ČT24)