Sehnat brigádu je oříšek. Studenti to ví nejlíp

Praha - Hledání letních brigád právě vrcholí. Právě v květnu a červnu je totiž nejvíce pracovních nabídek. Jenže počet zájemců převyšuje nabídku - i kvůli vysoké nezaměstnanosti. Práci alespoň na pár týdnů letos hledá až 50 000 lidí. Tradičně je největší nabídka v hlavním městě, ale i tam jsou místa rychle zabraná. Odborníci proto doporučují spoléhat na pracovní agentury.

Číšníkem, recepční nebo třeba skladníkem alespoň na pár týdnů v roce. Brigádníků, kteří si chtějí přes léto přivydělat, stále přibývá. Tradičně je největší zájem o práci venku a se sportovním zaměřením. Například pražský relaxační areál letos nabral až 150 brigádníků a vybírat si je začal už v lednu.

„Většina se k nám vrací, což samozřejmě vítáme, když je máme ověřené. Pak na jejich doporučení a klasicky na inzeráty,“ říká mluvčí Žlutých lázní Hana Tietze.

Druhým nejoblíbenějším místem pro brigádníky jsou hned po letních venkovních areálech restaurace se zahrádkami. Ty navyšují počty svých zaměstnanců na letní měsíce až o 30 procent.

„Sehnat v dnešní době brigádu je běh na dlouhou trať, je potřeba i několik měsíců dopředu,“ doplňuje brigádník Karel Brož.

Možnost letního přivýdělku hledá letos více než 50 000 lidí, a to nejen studentů a vysokoškoláků. Už tak velký zájem o brigády ještě letos zvýšil velký počet nezaměstnaných. Nejlepší cestou je podle odborníků využít pracovní agentury - ty totiž zajistí i pracovní smlouvy.

„Studenti hledají spíš administrativní práce, nezaměstnání hledají i ze zoufalství klidně i ve výrobě či skladech,“ podotkl Filip Brož, vedoucí pražské pobočky Adecco.

Ohodnocení brigádníků (zdroj Adecco)

  • Manuální práce 70–85 Kč/hod.
  • Práce v administrativě 80–110 Kč/hod.
  • Rychlé brigády (vyšší pozice) až 200 Kč hod.
Sehnat brigádu je oříšek (zdroj: ČT24)