Nasdaq OMX zaplatí kvůli Facebooku rekordní pokutu

Washington - Americká burzovní společnost Nasdaq OMX zaplatí rekordní pokutu deset milionů dolarů (zhruba 200 milionů korun) za problémy, které loni vznikly během primární emise akcií společnosti Facebook. Oznámila to americká Komise pro cenné papíry a burzu (SEC). Udělený trest je zatím nejvyšší pokutou, jakou burzovní komise v USA udělila nějakému provozovateli akciové burzy.

Série „nešťastných rozhodnutí“ burzy Nasdaq během primární emise akcií Facebooku podle komise způsobila, že byla porušena řada závazných předpisů. Provozovatel burzy se s komisí dohodl, že zaplatí pokutu bez toho, aby přiznal nebo popřel obvinění.

Dlouho očekávaná primární veřejná nabídka akcií Facebooku se uskutečnila loni v květnu. Vstup firmy na burzu ovšem provázely velké technické problémy v obchodním systému Nasdaq, kvůli nimž se zahájení obchodů s akciemi firmy výrazně opozdilo.

Někteří obchodníci navíc až do konce obchodování netušili, zda se jejich příkazy vůbec realizovaly a zda tedy akcie vlastní, či nikoli. Někteří se to nedozvěděli vůbec, protože Nasdaq nebyl schopen stav jejich objednávky potvrdit.

Americký dolar
Zdroj: Arno Burgi/ČTK/Picture Alliance

Podle burzovní komise uvízlo v systému na více než dvě hodiny přes 30 tisíc objednávek na akcie, které měly být buď uspokojeny, anebo zrušeny. Investorům tak mohly vzniknout ztráty v úhrnném objemu až 500 milionů dolarů (asi deset miliard korun).

Burza Nasdaq se rovněž v rámci jiného urovnání dohodla, že zaplatí 62 milionů dolarů jako kompenzaci ztrát obchodníkům. Tento plán schválila SEC na počátku letošního roku.

Vydáno pod