Čtvrtina mladých Evropanů je bez práce. Pomůžou podnikům půjčky?

Berlín/Paříž - Německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident François Hollande budou jednat o plánech, které mají snížit nezaměstnanost mladých v Evropě. Nová opatření už navrhli po společné schůzce ministři financí a práce obou zemí. Chtějí například usnadnit poskytování úvěrů pro mládež malým a středním podnikům, které vytvářejí nové pracovní příležitosti.

Necelých 11 procent občanů Evropské unie je bez práce. Mezi mladými je ale situace ještě horší, ve většině zemí postihuje nezaměstnanost čtvrtinu mládeže. „Nezaměstnanost mladých lidí dosahuje nesnesitelných rozměrů. V zemích zasažených recesí je i víc než padesátiprocentní a pětadvacetiprocentní v zemích, jako je naše. Ani Německo není chráněné, co se týká nepoměru mezi nabídkou pracovních míst a žadateli o ně,“ upozorňuje Hollande.
 
Evropská unie už peníze na podporu zaměstnanosti mladých vyčlenila, a to včetně šesti miliard eur na „záruky pro mladé“. Ta má zajistit, že každý mladý člověk v sedmadvacítce získá práci, stáž nebo odborné školení do čtyř měsíců od doby, kdy přišel o práci. Dalších 16 miliard eur je pak k dispozici na projekty zaměstnanosti mladých v evropských strukturálních fondech. „Rozhodli jsme se pro mobilizaci strukturálních fondů, dohodli jsme se, že pomůže i Evropská investiční banka. Takže vše teď je v rukou evropských orgánů,“ dodal Hollande.

Francouzští a němečtí ministři práce a financí už nový plán nastínili. Jejich návrhy se soustředí hlavně na malé a střední podniky, které zaměstnávají převážnou většinu mladých. Evropská investiční banka jim má podle záměru usnadnit poskytování úvěrů.

Spolupracovník ČT v Paříži Jakub Kajtman označil za paradoxní, že právě Hollande bude radit jihoevropským státům, jak bojovat s nezaměstnaností mladých, protože v samotné Francii je mezi absolventy bez práce až čtvrtina lidí (v některých regionech dokonce až 40 procent).

Nezaměstnanost mládeže v EU
Zdroj: ČT24/Eurostat/ Le Monde