Šikovní Estonci: Břidlice umí proměnit v elektřinu i palivo do motorů

Tallinn – Estonsko začalo používat novou technologii na výrobu elektřiny. Palivem pro ni je speciální břidlicový kámen, který se těží na samých hranicích s Ruskem. Spaluje se ve velkých kotlích při vysoké teplotě a vzniká tak pára, jež pohání turbíny. Navíc, vedlejším produktem spalování je olej, který by se dal použít i jako palivo pro dieselové motory.

Co se týče technologií, tento malý stát na severu Evropy dělá doslova díru do světa. V Estonsku vznikl třeba Skype a jeho občané byli prvními, kteří volili on-line. Teď začali Estonci z dvousetmetrové hloubky těžit surovinu, kterou využívají revolučním způsobem.

„Horké kotle produkují páru a pak už je to tradiční postup. Turbíny vyrábí energii stejně jako v jiných elektrárnách. Díky břidlici máme elektřiny na rozdávání – dokonce ji prodáváme do Finska, Litvy i Lotyšska,“ popisuje Tarmu Aas ze společnosti Eesti Energia. Například v Lotyšsku elektřina z břidlicových kotlů zásobuje až devadesát procent odběratelů (včetně průmyslu). Jedná se tak o největší podíl na světě.

Hořením vzniká také olej, který se následně může zpracovat tak, že by mohl nahradit i běžná paliva do auta. „Při 500 stupních se z kamene začnou oddělovat všechny organické látky v tekuté formě. Ty pak posíláme do kondenzačních nádob a finálním produktem je olej,“ vysvětluje postup manažer rafinerie Igor Kond.

Estonci chtějí omezit závislost na ropě

Na technologii spalování Estonci stále pracují. Až ji dovedou do konečné podoby, chtějí ji nabídnout zájemcům na celém světě. Zájem už projevilo například Jordánsko. „V současné době se samozřejmě všude používá ropa a další běžná fosilní paliva. My se budeme snažit docílit toho, aby naše výroba byla úspornější, a tudíž výhodnější,“ dodává Aas.

Estonci mají novou technologii výroby elektřiny (zdroj: ČT24)

Provoz rafinerie výrazně pomohl místní ekonomice. Zaměstnal totiž 6 500 lidí, což je víc než jedno procento tamních pracujících. Prodej elektřiny se navíc podílí hned třemi procenty na výsledcích estonské ekonomiky. Estonci proto doufají, že by mohli do roku 2016 výrazně omezit svou závislost na stále dražší ropě.

Vydáno pod