V roce 2014 skončí podpora nových solárních elektráren a bioplynu

Praha – Nové solární elektrárny a bioplynové stanice uvedené do provozu v roce 2014 nebudou mít nárok na provozní podporu. Deníku E15 to potvrdil mluvčí Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Jiří Chvojka. Deník upozornil, že v ohrožení jsou střešní fotovoltaické elektrárny a bioplynové stanice, které jejich majitelé už rozestavěli. Pokud je nestihnou připojit do sítě ještě letos, dotace nezískají.

Letos by se mělo do sítě připojit 133 bioplynek. „Už teď se všichni snaží projekty dokončit, což zvyšuje ceny vstupů, a tím i cenu bioplynových stanic,“ řekl deníku Jan Habart ze sdružení CZ Biom. Nové stanice se příští rok podle něj už stavět nebudou.

Výrazný pokles zájmu o střešní solární elektrárny, které jako jediné fotovoltaické systémy ještě letos podporu mohou získat, očekávají také zástupci provozovatelů slunečních elektráren. Na rozdíl od bioplynových stanic ale zrušení podpory výstavbu solárních elektráren úplně nezastaví, píše E15.

„Bude hodně záležet na tom, jak se budou vyvíjet ceny panelů. Pokud budou klesat jako dosud, vyplatí se střešní elektrárna pro samozásobení elektřinou i bez podpory,“ předpokládá Martin Sedlák z Aliance pro energetickou soběstačnost.

Spotřebitelé podle ERÚ ušetří stovky miliard

Záměr zastavit od příštího roku finanční podporu obnovitelných zdrojů energie oznámil ERÚ, který výši podpory stanovuje, loni v dubnu a vysloužil si za to kritiku zástupců odvětví, zemědělců i ekologů.

ERÚ zdůvodňuje rozhodnutí tím, že už v roce 2011 tyto dva obnovitelné zdroje dodaly do sítě více elektřiny, než kolik měly vyrobit letos podle Národního akčního plánu. Ten stanovuje cílové hodnoty výroby pro všechny typy obnovitelných zdrojů.

Podle úřadu by spotřebitelé v případě, že bude zastavena podpora od roku 2014, mohli v příštích 20 až 30 letech na nákladech za energii ušetřit až stovky miliard korun. Zástupci sektoru obnovitelných zdrojů ale oponovali, že ERÚ ve své kalkulaci nebere v úvahu klesající náklady na tyto technologie a přínosy obnovitelných zdrojů pro hospodářský růst.

Podpora fotovoltaiky a bioplynu příští rok skončí (zdroj: ČT24)

Co se týče ostatních zdrojů, bude muset ERÚ počkat na schválení příslušné legislativy. „Podporu ostatních zdrojů bez alespoň malé novely zákona zastavit nedokážeme. Třeba u biometanu hrozí podobný růst nákladů jako u fotovoltaiky,“ potvrdil deníku Chvojka.

Ministerstvo průmyslu a obchodu už připravuje příslušnou novelu, která by měla od příštího roku zastavit veškerou podporu pro nové obnovitelné zdroje. Norma ale ještě nedoputovala ani do připomínkového řízení.

Podpora obnovitelných zdrojů bude příští rok stát podle odhadů úřadu 48 miliard korun, což je o čtyři miliardy více než letos.