Kalousek přitvrzuje, další tisíce herních automatů mají zmizet

Praha - Z Česka zmizela za rok už třetina herních automatů. Jejich rušení navíc rozhodně nekončí. Ministr financí Miroslav Kalousek navrhuje, aby byly do konce roku odstraněny ty přístroje, které jsou v rozporu s vyhláškou obcí, a to bez ohledu na délku správních řízení. Takových automatů je zhruba dalších 14 tisíc.

Třeba z Hostivic u Prahy zmizely za poslední rok téměř všechny hrací automaty. „Zakázali jsme je od 1. ledna 2012. Postupně skončily. Nyní zůstává poslední hrací přístroj v Hostivicích v jednom bufetu,“ podotkl místostarosta Hostivic Jiří Kučera.

Podobná situace je i v dalších městech

Jen za poslední rok z Česka zmizelo 30 tisíc automatů - z heren, hospod i kasin. „Z důvodu vyššího zdanění a vyšších regulací jsme třeba jenom v tomto prostoru přišli o 80 přístrojů,“ řekl manažer Banco Casino Pavel Žák. 

Herní automat
Zdroj: ČT24/isifa/Morc Kuba

Některá města vystavila hazardu úplnou stopku. Na jejich stranu se pak postavil i Ústavní soud. Automaty v rozporu s vyhláškou mají zmizet. Jejich majitelé proto odstartovali maraton správních řízení. „Praha 2 dlouhodobě toleruje nulovou toleranci vůči hazardu. V budoucnu nechce mít žádné provozovny tohoto typu na svém území,“ konstatovala starostka Prahy 2 Jana Černochová. 

Rušení automatů chce urychlit i ministr financí, a to návrhem novely zákona, který právě poslal poslancům. Tam, kde správní řízení neskončí do konce roku, automat zkrátka odstraní. „Náš odhad je, že by se kvůli tomu nálezu Ústavního soudu zrušilo asi 14 tisíc přístrojů,“ uvedl náměstek ministra financí Tomáš Zídek. 

České bankovky
Zdroj: ČT24/ČNB

Obce z automatů těží, teď o peníze přicházejí

Majitelé automatů se ale snaží vyjednávat. „Je to fatální zásah do jejich práv, do investic, které vynaložili. Čekáme, jak zareagují obce,“ podotkl ředitel Spelos Petr Vrzáň. Pro obce jsou totiž herní automaty zdrojem příjmů. Z každého přístroje musí jeho majitel platit 55 korun za každý den provozu a odvézt 20 procent z tržeb. 

Třeba do Děčína se proto automaty opět vracejí. V městském rozpočtu totiž chyběly peníze. Bez hazardu tam krachovaly hospody a bary.

Herních automatů v ČR značně ubylo (zdroj: ČT24)
Vydáno pod