Lidé se neváhají kvůli vlasům zadlužovat

Praha - Ekonomická krize se projevuje i v kráse a lidé ke kadeřníkovi nechodí tak často jako kdysi. Přesto se nechávají hýčkat v průměru šestkrát za rok a někteří za službu zaplatí i několik tisíc korun. V kadeřnickém oboru se ročně v Česku protočí až 7,5 miliardy. Krásychtiví se neváhají kvůli vlasům i zadlužovat.

„Momentální situace v kadeřnictví je mírně negativní, je to tím, že interval mezi návštěvami salónu se prodlužuje. Předtím klientky chodily na barvení jednou za 4 týdny, teď chodí jednou za šest,“ řekla marketingová manažerka, L'Oréal Slavomíra Barnová. 

Ceny služeb se samozřejmě liší podle velikosti města, typu salónu a zkušenosti kadeřníka. Jedna taková návštěva v Česku průměrně stojí pětistovku. V porovnání se zahraničními sousedy, například s Německem, Češi utratí méně. Tam by si museli připlatit asi dvě stovky navíc. „Co zdražuje službu, je investice do vzdělání a kvalitní kosmetika. Pokud je služba příliš levná, znamená to, že se kadeřník nevzdělává a pracuje s kosmetikou, která není úplně optimální,“ řekla Jana Burdová, majitelka kadeřnického studia.

„Je veliký omyl, že se kadeřník narodí s talentem. Musíme se vzdělávat. Nestačí jen sledovat trendy. Každá barva a střih mají nějaký technický základ. Pokud kadeřník vaří jenom z toho, co se naučil ve škole, tak prakticky stojí na jednom místě a práce neodpovídá evropským standardům,“ dodala Burdová.

Jaká je situace vlasových salónů v Česku? (zdroj: ČT24)

Zadlužit se kvůli vlasům není úplně dobrý nápad

Kvůli vlasům se někteří lidé dokonce neváhají zadlužit. Na prodlužování vlasů si průměrně půjčí asi 20 tisíc korun. „Dlouhé vlasy jsou snem mnoha žen, tak si umím představit, že do toho jdou. Dnes už se na splátky nabízí plastické operace, tak je možné, že si lidé půjčují i na prodlužování vlasů. Ale nejsem z toho příliš nadšená, protože zatímco si pořídíte liposukci na splátky, tak vám pak stačí méně jíst a více cvičit. Ale když si pořídíte prodloužené vlasy, tak ty investice teprve začínají, následná péče je poměrně drahá,“ uvedla Burdová.

„Je překvapující, že zájem o tyto služby mají i muži. Je to nejčastěji u prodlužování vlasů nebo vlasových implantátů,“ řekl Michal Kozub z Home Credit.

V Česku je podle odhadů asi 8 tisíc kadeřnických salónů. Na jeden takový připadá asi 1 200 lidí. V porovnání třeba se Španělskem je to pětkrát a s Německem dokonce osmkrát méně.  

Vydáno pod