MMF odklepl Řecku další peníze, celkem už přes 8 miliard dolarů

Washington – Další 2,26 miliardy amerických dolarů (zhruba 48 miliard korun) poputuje na podporu řecké ekonomiky. Mezinárodní měnový fond tak po nejnovější revizi odklepl další část ze slíbeného záchranného úvěru. Na ozdravení země už MMF přispěl více než 8,5 miliardy dolarů. Kromě něj se Řecko může spoléhat také na pomoc eurozóny – dohromady se obě instituce podílí na tzv. záchranném balíku, který má zamezit řeckému bankrotu a následnému odchodu z eurozóny.

MMF na počátku tohoto měsíce po dokončení kontrolní mise uvedl, že Řecko dosáhlo pokroku ve snižování vládního dluhu a zvyšování konkurenceschopnosti, musí ale dotáhnout do konce strukturální reformy. Doporučil proto zemi více potírat daňové úniky a otevřít pracovní trh.

Řecko podle nové zprávy MMF prý dosáhlo od roku 2010 „výjimečného“ pokroku ve snižování fiskálního deficitu. Dluh v oblasti veřejných financí ale podle mise MMF zůstává „příliš vysoký“. Vláda mezitím pokračuje v nepopulárních reformách, a proto v minulých týdnech musela čelit masovým demonstracím v centru Atén.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji bankrotu a muselo požádat o pomoc své partnery v Evropské unii a Mezinárodní měnový fond. Úvěr 110 miliard eur (2,7 bilionu Kč) však problémy země nevyřešil a země musela dostat druhý záchranný balík 130 miliard eur. Výměnou za úvěrovou pomoc se Atény zavázaly k výrazným rozpočtovým škrtům a k ekonomickým reformám. Ty však mají negativní dopad na ekonomiku, která zažívá od konce roku 2008 hlubokou recesi a analytici odhadují, že k růstu by se mohla vrátit v příštím roce.