Kolínská TPCA se vzmáhá, začne vyrábět nové typy vozů

Kolín - Automobilka TPCA v Kolíně od příštího května spustí výrobu tří úplně nových modelů miniaut značky Peugeot, Citroën a Toyota. Výroba automobilů tak ve středočeském městě zůstane nejméně dalších pět až osm roků. Informovala o tom Mladá fronta Dnes s odvoláním na informace od dodavatelů automobilky.

Příprava sériové výroby podle deníku už silně pokročila, hotové jsou první prototypy. TPCA případné zahájení výroby nových modelů nechtěla komentovat, dokud ho neoznámí mateřské automobilky - japonská Toyota a francouzská PSA. 

Modely Toyota Aygo, Citroën C1 a Peugeot 107 se v Kolíně vyrábějí od roku 2005, dosud byl jen mírně upraven jejich vzhled. Právě vývojová zastaralost může být podle MfD jedním z důvodů, proč TPCA v posledních letech omezila výrobu na zhruba 200 000 vozů ročně. V předchozí době, kdy některé vlády dotovaly nákup aut šrotovným, přitom kolínská automobilka vyráběla až 330 tisíc aut za rok. 

Podle dodavatelů naplánované objemy zakázek předpokládají, že se v TPCA bude opět vyrábět zhruba 300 tisíc aut ročně. V roce 2010, kdy se tehdejší francouzský prezident Nicolas Sarkozy vyslovil pro přemístění výroby domácích automobilek zpět do Francie, se přitom spekulovalo o ukončení výroby v Kolíně. 

TPCA loni meziročně klesl zisk před zdaněním o 50 milionů na 320 milionů korun. Tržby společnosti se proti předchozímu roku snížily o 14 procent na 34,1 miliardy korun. Automobilku tak do konce loňského roku muselo opustit několik stovek lidí.

TPCA, podnik firem Toyota Motor Corporation a PSA Peugeot Citroën, zahájil výrobu v roce 2005 v průmyslové zóně Kolín-Ovčáry. Výrobní kapacita závodu je 340 tisíc aut. Vloni firma vyrobila 270 705 aut, což je meziroční pokles o 8,5 procenta. Letos by měla vyprodukovat přibližně 210 tisíc vozů. K oživení poptávky po malých vozech podle mluvčího ani příští rok nedojde.