Recese v Česku hlubší, než se předpokládalo

Praha - Česká ekonomika klesá již šest čtvrtletí v řadě a zůstává tak v nejdelší recesi za dobu existence ČR. V letošním prvním čtvrtletí klesla proti předchozím třem měsícům o 1,1 procenta. Ve zpřesněném odhadu, který je o 0,3 procentního bodu horší než předběžný, to oznámil Český statistický úřad (ČSÚ). Proti prvnímu čtvrtletí roku 2012 se hrubý domácí produkt (HDP) snížil o 2,2 procenta. Analytici jsou ale lehce optimističtí. Struktura vývoje podle nich naznačuje postupné oživování ekonomiky, ve druhém čtvrtletí by měla růst.

„Aktuální HDP je o 2,9 procenta nižší než ve třetím čtvrtletí 2011, kdy dosáhl svého posledního maxima. Ještě hlubší pokles, o 5,6 procenta, postihl českou ekonomiku na přelomu let 2008 a 2009, odezněl však během tří čtvrtletí,“ dodali statistici.

Vývoj HDP podle ČSÚ negativně ovlivnily daně z produktů, jejichž objem byl nižší meziročně o 2,5 procenta a mezičtvrtletně dokonce o 5,4 procenta. Pokles byl do značné míry důsledkem předzásobení tabákovými výrobky, neboť mimořádně vysoký výnos z příslušné spotřební daně ve čtvrtém čtvrtletí předznamenal značně podprůměrný příjem v prvním. „Tato anomálie ovlivnila zejména mezičtvrtletní pokles HDP, který by bez jejího započtení byl pouze 0,7 procenta,“ uvedli statistici.

Analytik Raiffeisenbank Václav Franče:

„Jakkoliv vypadá výsledek hrozivě, podle nás dávají výsledky HDP za první čtvrtletí po dlouhé době důvod k optimismu. Nárůst spotřeby domácností navzdory zvýšení DPH interpretujeme jako cyklický obrat české ekonomiky.“

  • Spotřeba domácností mezičtvrtletně vzrostla o 1,6 procenta, a to navzdory zvýšení DPH.

Recese přináší i pozitivní aspekty, míní analytici

„I když jsou tato čísla otřesná, struktura naznačuje, že ekonomika začala oživovat - všechny stěžejní složky agregátní poptávky mezičtvrtletně rostly nebo stagnovaly,“ uvedl analytik České spořitelny Martin Lobotka. Analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek upozornil, že recese tuzemské ekonomiky je jednou z nejhorších v Evropě. Na druhou stranu tento vývoj podle něj vedl k řadě ozdravných procesů v ekonomice, jako například k zvýšení podílů zkrácených úvazků, což snižuje nezaměstnanost. „Celkově věřím, že česká ekonomika již prošla bodem zlomu a od druhého kvartálu v ní uvidíme mezičtvrtletní růst. Vysoký propad ze začátku roku ovšem dává tušit, že celoroční změna HDP bude i letos záporná,“ uvedl Sobíšek.

Co bude dál?

„V roce 2013 bude ekonomika podle našeho modelu klesat o 0,9 až 1,3 %. Vývoj v eurozóně přitom představuje pro ekonomiku stále velké riziko. Lepší čísla by mohla přijít, jen pokud by v Německu proběhl hospodářský zázrak. Jih Evropy nás může táhnout jen dolů. Odstraňování povodní sice přinese řadu výdajů a aktivity, ale špatný trend ekonomiky to neotočí. Podobné to bude se snahou politiků před blížícími se volbami více utrácet. Nyní má v rukávu více es centrální banka než vláda,“ prohlásil Vladimír Pikora, hlavní ekonom Next Finance.

Peníze
Zdroj: Alžběta Jungrová/isifa/Lidové noviny

Čeští politici by se podle ředitele Saxo Bank pro střední a východní Evropu Karola Piovarcsyho měli zaměřit na ekonomické oživení, a to především v rámci mikroekonomiky. „Podporou živnostníků a drobných podnikatelů totiž vláda může pomoci vzniku nových pracovních míst a podpořit tím zaměstnanost. To se v konečném důsledku projeví i v oživení soukromé spotřeby, což pozitivně podpoří i ekonomický růst,“ uvedl.

Ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi je pokles české ekonomiky relativně hluboký, upozornil hlavní ekonom Patria Finance David Marek. Horší meziroční pokles HDP hlásí pouze Řecko (-5,3 procenta), Kypr (-4,1 procenta), Portugalsko (-3,9 procenta) a Itálie (-2,3 procenta). Sousední země si vedou podle Marka o poznání lépe. V mírné recesi zůstává Maďarsko (-0,3 procenta), polská a slovenská ekonomika pak stále rostou (o 0,4 procenta a o 0,9 procenta).

Zahraničnímu obchodu se nedaří

„Zahraniční obchod přestal přispívat k růstu ekonomiky s tím, jak zahraniční obchod v EU chladne. Vývoz i dovoz klesl o 2,1 procenta. Jednotlivé země mají své vlastní problémy a spotřebitelé například ve Francii, Německu a dalších zemích jsou opatrní v nákupech. Proto není potřeba tolik dovozu a vývozu. Přestože si zahraniční obchod drží pozitivní bilanci, tak objemově výrazně klesá. Zahraniční obchod byl tradiční přispěvatel k růstu české ekonomiky a jeho výpadek je citlivý,“ konstatoval analytik Home Credit Michal Kozub.

Vydáno pod