Nečas: Na povodňové škody jsou v rozpočtu vyhrazeny 4 miliardy

Praha – Premiér Petr Nečas (ODS) vyjádřil účast lidem, kteří se kvůli povodním museli evakuovat a přišli o majetek. Občanům z poničených Zálezlic vzkázal, že v rozpočtu jsou celkem vyhrazeny čtyři miliardy korun na odstranění následků, jež povodně napáchaly v obcích a městech. V sedmi českých krajích přitom dál platí stav nouze.

Stát je podle premiéra připraven pomoci lidem zasaženým záplavami. „Prostředky jsou vyhrazeny přímo pro obce. Teď okamžitě jde o 300 milionů korun,“ podotkl premiér s tím, že další finanční prostředky budou obcím nabídnuty v „následujícím období“.

Na odstranění povodňových škod a rekonstrukce jsou v rámci letošního rozpočtu připraveny 4 miliardy korun. Další více než miliarda je k dispozici pro opravy komunikací, celkem tedy stát počítá s částkou přesahující 5 miliard korun.

„V rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury je připraveno 1,3 miliardy korun, které budou určeny na opravy komunikací – železnic, dálnic, silnic první až třetí třídy,“ konstatoval Nečas. Nejedná se přitom podle něj o konečnou částku - bude-li potřeba, vláda najde v rozpočtu další peníze. V souvislosti s pomocí zmínil také záměr kabinetu uvolnit prostředky ze státních hmotných rezerv, například pohonné hmoty.

Podle správce státní kasy Miroslava Kalouska (TOP 09) se peníze v rozpočtu najdou a nebude nutné uvažovat ani o mimořádných opatřeních, jakými jsou povodňové dluhopisy nebo povodňová daň. Ministr financí ale přiznal, že „velmi vážně uvažuje“ o předložení novely zákona o státním rozpočtu.

Lidé mohou žádat o mimořádnou dávku od státu

Současně je podle premiéra připravena i finanční výpomoc pro občany, kteří přišli o majetek a prostředky k životu, která může dosáhnout až patnáctinásobku životního minima (zhruba 51 tisíc korun). „Záleží na majetkové situaci konkrétních občanů,“ dodal Nečas.

Lidem, které postihly povodně a pracují ve školách, úřadech, nemocnicích, domovech pro seniory a příspěvkových organizacích státu a samospráv obecně, by mohli překonat následky záplav i s pomocí svých zaměstnavatelů. Ti jim totiž mohou poskytnout výpomoc či půjčku z fondu sociálních a kulturních potřeb. Postižení velkou vodou by tak mohli získat až několik desítek tisíc korun. Na svém webu na to upozornila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS).

Premiér zároveň počítá i s tím, že vláda požádá o příspěvek z evropského Fondu solidarity. Ten slouží na zmírnění škod po živelních pohromách. Brusel už dal najevo, že Česku a dalším postiženým zemím hodlá pomoci.

Předseda vlády už se se svým saským protějškem Stanislawem Tillichem (CDU) telefonicky dohodl, že ČR bude při čerpání prostředků z fondu spolupracovat se Saskem a Bavorskem. Oba politici spolu prý hovořili také o koordinaci protipovodňových opatření na Labi.

  • Pojišťovny již mají v souvislosti s velkou vodou nahlášeny desetitisíce škod celkem za miliardy korun. Škody ale dál rostou. Nejvíce škod je ze středních Čech – většinou se jedná o zatopené sklepy, zahradní domky a garáže, ale také o zcela vyplavené domy, zatopené automobily či škody zemědělců.

Také humanitární organizace už uvolnily první finanční prostředky. V první fázi by mělo pomoci přes 3,5 milionu korun. Třeba Člověk v tísni již obdržel zhruba za 24 hodin asi 2 miliony korun. „Je to veřejná sbírka, peníze podléhají kontrole. Většinou jde o převod z účtu na účet nebo on-line platby,“ prohlásil ředitel organizace Šimon Pánek. 

„Máme velmi důkladnou metodiku, která zkoumá situaci vyplavených rodin a domácností. Tam je totiž těžiště naší práce. Okamžitou humanitární pomoc posíláme na základě toho, co si starostové a krizové štáby vyžádají,“ dodal Pánek.

  • Přehled záplavových humanitárních sbírek: 
         
        ADRA 
        účet 34983498/0300, v.s. 391
        dárcovská sms ve tvaru DMS ADRA na číslo 87777. 
         
        Český Červený kříž
        účet 222885/5500, v.s. 111
        dárcovská sms ve tvaru DMS CCK na číslo 87777
        on-line platební kartou 
         
        Člověk v tísni
        účet 72027202/0300
        dárcovská sms ve tvaru DMS SOSPOVODNE na číslo 87777. 
         
        Diakonie českobratrské církve evangelické  
        účet 3596666 359/0800 v.s. 2013
        dárcovská sms ve tvaru DMS POMOCPOVODNE na číslo 87777     
         
        Charita ČR
        účet 11998822/0800
        dárcovská sms ve tvaru DMS CHARITAPOMOC na číslo 87777
        http://www.dchltm.cz 
         
        Armáda spásy
        dárcovská sms ve tvaru DMS ARMADASPASY na číslo 87777.

OTEVŘELY SE INTERNETOVÉ BURZY POMOCI

Starostové a nezávislí (STAN) na svých internetových stránkách otevřeli burzu pomoci postiženým. Obce a lidé mohou jejím prostřednictvím poptávat nebo nabídnout finanční a materiální pomoc nebo například dobrovolníky pro likvidaci popovodňových škod.

Vedle finančních sbírek na pomoc zaplaveným se plně „rozběhly“ i sbírky materiálu. Čistící a dezinfekční prostředky, gumové rukavice či nářadí vybírají charita, Armáda spásy či Český červený kříž i mnohé radnice. Shromažďují se i dobrovolníci.

„Burzu solidarity“ na svém webu spustilo i Sdružení místních samospráv.