Podnikatelem světa se stal „Steve Jobs jogurtového byznysu“

Monte Carlo - Nejlepším podnikatelem světa se stal výrobce řeckých jogurtů v USA Hamdi Ulukaya. Jeho firma vyrostla za šest let z nuly do miliardových tržeb. Časopis Forbes ho dokonce nazval „Stevem Jobsem jogurtového byznysu“. Českou republiku reprezentoval na soutěži v Monte Carlu „český podnikatel roku“ František Piškanin - majitel logistické společnosti Hopi.

Turek Hamdi Ulukaya je ztělesněním amerického snu. Do země přišel bez peněz, neuměl anglicky, přesto získal zavřenou továrnu, ve které začal vyrábět jogurty. Dnes jsou jeho jogurty nejprodávanější na americkém trhu a firma má obrat miliardu dolarů.

Hamdi Ulukaya, podnikatel světa:

"Nikdy předtím jsem tak velkou společnost nevybudoval. Jak na to jsem se učil postupně.

O titul bojovalo celkem 49 nejlepších podnikatelů ze 47 zemí světa. Rozhodování měla porota i letos velmi složité. V soutěži totiž nerozhodují pouhá ekonomická data, ale i příběh. „Mění lidské životy. Vynalézají věci, které nám všem pomáhají žít lépe,“ říká pořadatel soutěže John Ferraro z Ernst & Young.

Pomyslné „mistrovství světa“ podnikatelů se už potřinácté konalo v Monte Carlu - městě symbolizujícím luxus a hazard. Když už ne vítězství, odváželi si odtud světoví byznysmeni, jejichž příjmy přesahují 40 miliard dolarů, minimálně cenné kontakty.

Nejlepším podnikatelem světa je výrobce jogurtů (zdroj: ČT24)
Vydáno pod