Hollande: Krize v eurozóně skončila. Evropa je teď silnější

Brusel/Tokio – Francouzský prezident François Hollande prohlásil, že dluhová krize v eurozóně, jež region sužovala poslední čtyři roky, definitivně skončila. „Zde v Japonsku byste měli vědět, že krize v Evropě je u konce,“ sdělil Hollande obchodníkům při příležitosti své cesty na Dálný východ. Velkou část Evropy nyní trápí vysoká nezaměstnanost a neutichající recese. Podle Hollanda ale vyjde Evropa z krize posílena, napsal server BBC News.

Ve svém projevu v poslední den své návštěvy Japonska francouzský prezident řekl, že dluhová krize Evropu posílila. „Věřím, že krize eurozónu neoslabila, nýbrž posílila,“ řekl Hollande. „Nyní máme všechny nástroje stability a solidarity,“ míní francouzský prezident. 

Došlo podle něj také ke zlepšení ve správě ekonomických záležitostí v eurozóně. „Založili jsme bankovní unii, máme pravidla týkající se rozpočtových záležitostí, která nám umožní lepší koordinaci,“ podotkl Hollande. 

Hollande má plán, jak na recesi:

Recese v současné době podle francouzského prezidenta ohrožuje samotnou evropskou identitu. Dojít by proto mělo k vytvoření společné ekonomické vlády zemí eurozóny v čele s prezidentem, která by se scházela každý měsíc. Tato vláda by měla mimo jiné za úkol sladit evropské daně.

Krach eura
Zdroj: ČT24/Jan Langer

Rekordní nezaměstnanost ve Francii oblibě Hollanda neprospívá

Hollande se zavázal podpořit ve Francii zaměstnanost a růst, domácí poptávku ale drtila krize. Míra nezaměstnanosti ve Francii v tomto měsíci vyšplhala na nejvyšší úroveň za 15 let. Evropská komise a Mezinárodní měnový fond už zemi vyzvaly, aby zavedla ekonomické reformy, jinak hrozí, že bude zaostávat za některými svými evropskými sousedy. 

Celková nezaměstnanost v eurozóně dosahuje stále nových a hrozivějších rekordů. Nyní nemá práci něco přes devatenáct milionů lidí. Blok zemí sužuje nejdelší recese od doby, kdy byla vytvořena – tedy od roku 1999.