Lahve s čipy? Návrh poslankyně TOP 09 by mohl zdražit alkohol

Praha - Čip v kontrolní pásce na lahvích s lihovinami už za dva roky. S takovým pozměňovacím návrhem přichází poslankyně Helena Langšádlová (TOP 09). Čip má podle ní zabránit daňovým únikům. Ve sněmovně je nyní zákon o povinném značení lihu, který kabinet Petra Nečase předložil v reakci na loňskou metanolovou kauzu. Zákonem se mají poslanci zabývat na své schůzi, která začne v úterý. Unii výrobců a dovozců lihovin se nápad Langšádlové nelíbí, mohl by podle ní vést ke zdražení alkoholu.

V současné době platí výrobci lihovin státu za jednu kontrolní pásku podle Generálního ředitelství cel 40 haléřů. Zavedení radiofrekvenčního identifikačního čipu (RFID) by je ale prodražilo o nejméně 2,50 koruny. Výrobci lihovin se obávají, že to bude znamenat zdražení.   

  • Kolek s čipem by podle poslankyně zajistil, že by byl každý jednotlivý dohledatelný a mohlo by se zamezit případným daňovým únikům.
  • Nyní jednotlivé kolky evidovány nejsou. „Když výrobci lihovin tvrdí, že se jim tisíce kolků zničí na lince, nemusí to také být pravda a mohou se dostat do oběhu,“ uvedla.
  • Kontrola lahví alkoholu by byla možná čtečkami na dálku třeba bez toho, že by se lahve musely vyndávat z krabic. Celníci a kontroloři by mohli ihned kolek ověřit v centrální databázi.   

Podle prezidenta Unie výrobců a dovozců lihovin Petra Pavlíka ovšem zavedení čipů nic neřeší. Podle informací unie prý nebylo falšování kolků problém. „Máme stanovisko celní správy z roku 2011, kde říkají, že při více než tisíci kontrolách nebyl nalezen ani jediný falšovaný kolek,“ řekl Pavlík. Z RFID kódu bude patrné pouze to, kdo je prodejcem. Současný kolek s povinným číslem šarže už podle něj tyto údaje uvádí. Navíc to vyvolá ročně asi půlmiliardové náklady, které dopadnou na spotřebitele nebo prodejce. 

Alkohol
Zdroj: Rostislav Kalousek/ČTK

Vládní návrh zákona o povinném značení lihu, kterým se nyní zabývá sněmovna, má pomáhat úřadům v boji s nelegálním alkoholem. Nově by se měly lihoviny označovat novou generací ochranných pásek, které by měly informovat například o objemu lihu, který označují.    

Náměstek ministra financí Ladislav Minčič již dříve ve sněmovním rozpočtovém výboru řekl, že čipové kolky by chtělo ministerstvo zavést i pro tabákové výrobky.